Automarkt

Belgen gebruiken hun auto steeds langer

Volgens gegevens van Febelauto gebruiken Belgen hun auto steeds langer. De levensduur en het aantal afgelegde kilometers van voertuigen nemen dan ook toe. Dit kan te wijten zijn aan de economische crisis, maar ook aan de (onvermijdelijke) omschakeling naar elektrische wagens.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 5 jul. 2023 | Leestijd: 3 min

Belgen zouden tot de grootste vervuilers van de planeet behoren. Dat komt omdat ons consumptieniveau veel hoger ligt dan in veel andere delen van de wereld. Volgens ULiège is de gemiddelde Belgische ecologische voetafdruk 6,6 hectare per inwoner, wat betekent dat er 3,7 keer onze aarde nodig zou zijn als iedereen dezelfde levensstijl zou hebben als wij.

Het is waar dat er een tijd was dat de Belgen om de 4 of 5 jaar van auto wisselden, zonder er echt over na te denken. Maar de laatste jaren is dat veranderd en nu blijkt dat de Belgen hun auto veel langer houden (en gebruiken). Febelauto, de Belgische organisatie die autowrakken en industriële batterijen beheert, heeft dit ook vastgesteld.

Advertentie – lees hieronder verder

casse-voiture

18,1 jaar en 192.593 km

Volgens gegevens verzameld door Febelauto werden er in 2022 81.350 voertuigen ingezameld voor de sloop. En het blijkt dat hun gemiddelde leeftijd nu 18,1 jaar is, tegenover 17,6 jaar in 2021. De gemiddelde kilometerstand van deze voertuigen is ook gestegen: van 191.708 km in 2021 naar 192.593 km in 2022.

Deze toename van de levensduur van voertuigen lijkt het gevolg te zijn van de opeenvolgende crisissen van de afgelopen jaren (2001, 2008, 2020 met Covid, vervolgens 2021 met Oekraïne en de energiecrisis), waardoor een deel van de bevolking financieel verzwakt is. Maar een tweede reden zou ook kunnen komen van de overgang naar elektrische auto’s: die zijn te duur en zetten consumenten er waarschijnlijk ook toe aan om hun aankoop uit te stellen en hun voertuig dus langer te houden.

casse-voiture2

Een opwaartse spiraal?

We moeten er ook op wijzen dat de inzameling van tweedehandsvoertuigen goed werkt in België, aangezien 97,6% van de onderdelen en componenten van deze voertuigen “hergebruikt, gerecycleerd of gerecupereerd worden voor energiedoeleinden”, volgens Febelauto. De organisatie merkt ook op dat de inzameling en recyclage van batterijen uit 100% elektrische wagens toeneemt. In 2022 werden 3,7 keer meer batterijen verwerkt dan in 2021 (namelijk 5.715 packs). Tot nu toe is “79% van deze batterijen opnieuw verwerkt, gebruikt voor energieopslag of gewoon gerecycleerd”.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon