Auto-industrie

“België moet einde van verkoop van diesel- en benzinewagens plannen”

Geschreven door Belga | bewerkt door J. Bosseloo | 10/03/2021

Greenpeace is tevreden over het feit dat België en 8 andere landen aan de Europese Commissie hebben gevraagd om een termijn vast te stellen voor de geleidelijke afschaffing van de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren in de hele EU. De milieuorganisatie roept de federale regering echter op om niet op het antwoord te wachten maar nu al een deadline vast te leggen.

België, Nederland, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Griekenland, Litouwen, Luxemburg en Malta hebben een beroep gedaan op de Europese Commissie om in de hele EU duidelijke termijnen vast te stellen voor de geleidelijke stopzetting van de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor.

“We juichen het toe dat ons land deze oproep aan Europa doet om . Om onze mobiliteit aan te passen aan de klimaatcrisis, is een snelle uitstap van auto’s met een verbrandingsmotor onvermijdelijk. Uit studies blijkt dat de verkoop ervan tegen 2028 geleidelijk moet worden stopgezet“, aldus Elodie Mertz, mobiliteitsexperte van Greenpeace.

“Veel andere landen hebben al een deadline gesteld”

De milieuorganisatie zegt dat veel andere landen al een termijn hebben vastgesteld voor de stop op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor, wat de consument meer duidelijkheid verschaft. Onder meer Denemarken, IJsland, Ierland, Slovenië en Zweden hebben zich ertoe verbonden de verkoop van zulke personenvoertuigen tegen 2030 een halt toe te roepen, zo blijkt uit een studie van de International Council on Clean Transportation.

“We dringen er bij de federale regering op aan om niet op een Europese beslissing te wachten en zelf een datum aan te kondigen“, aldus Greenpeace. “Tegelijkertijd moeten we werken aan duurzame mobiliteit voor alle burgers. Regeringen moeten investeren in betaalbare, comfortabele en efficiënte alternatieven voor de auto en elektrische auto’s moeten toegankelijk worden, bijvoorbeeld via ,” concludeert Elodie Mertz.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's