Advies

Een nieuwe auto, een tweedehandswagen of autodelen?

Een auto bezitten, is nog nooit zo duur geweest en de keuze tussen een nieuwe wagen, een tweedehands exemplaar en zelfs autodelen nog nooit zo moeilijk. Tijd dus om deze opties kort met elkaar te vergelijken.

Geschreven door Joris Bosseloo | 21/01/2019

LEZ’s en steeds strenger wordende milieunormen maken tweedehandswagens minder interessant, al zijn de prijzen van nieuwe auto’s over het algemeen ook niet van de poes. Autodelen dan maar? Die formule wordt steeds populairder maar is natuurlijk evenmin zonder nadelen…

Waarom (g)een nieuwe auto

Advertentie

Er zijn verschillende redenen om voor een nieuwe auto te kiezen. Omdat je dan zeker bent van de staat van het voertuig, bijvoorbeeld, of omdat je zeker wil zijn dat je nog een hele poos alle LEZ’s inmag. Anderzijds is de volle pot betalen financieel (veel) minder interessant dan voor een tweedehands- of stockwagen te kiezen, waarvan je hier trouwens het meest uitgebreide aanbod van België en de buurlanden hebt.

Daarnaast moet je nog rekening houden met de autoverzekering. De bekende ‘omnium’ wordt berekend op de catalogusprijs van het voertuig en dat kost veel geld. Tot slot lenen nog steeds veel Belgen voor een nieuwe auto. Je weet wat ze daarover zeggen…

Minder betalen, minder lang rijden?

Wie een tweedehandswagen wil, is op zoek naar een koopje en wie zoekt die vindt. De (veel) lagere prijs van een occasie blijft vanzelfsprekend het grootste argument om daarvoor te kiezen. Op die manier kan je jezelf een auto cadeau doen die je nieuw niet kan of wil betalen en het is zelfs mogelijk dat je jaarlijks minder zal moeten afdragen aan de staat, afhankelijk van wat je koopt natuurlijk. De keerzijde is dan weer dat we met wispelturige overheden opgescheept zitten en dat je dus misschien minder lang dan verwacht zal mogen rondrijden met je aankoop. Bovendien ben je nooit 100% zeker hoe er met het voertuig werd omgegaan en of er geen verborgen gebreken zijn. Moet wel gezegd dat er tegenwoordig steeds meer jonge tweedehandswagens worden verkocht met een garantie die niet moeten onderdoen voor die van nieuwe exemplaren. 

Discipline

Autodelen is de goedkoopste optie maar vergt veel discipline en is doorgaans alleen écht efficiënt voor wie in een stad woont en enkel korte verplaatsingen maakt. Je betaalt immers per afgelegde afstand en tijd. Intussen bestaan er een aantal platformen die hun werking bewezen hebben: Cambio, DriveNow, Poppy enzovoort. Hét grote nadeel van deze formule is dat je al je autoverplaatsingen zorgvuldig op voorhand moet plannen en dat is zeker niet voor iedereen even haalbaar.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's