Auto-industrie

Dat Noren massaal elektrisch rijden, is niet zonder reden

Geschreven door Maxime Hérion | 19/02/2021

In 2020 waren elektrische voertuigen goed voor meer dan de helft van alle inschrijvingen in Noorwegen. Dit ongeëvenaarde succes is te danken aan een paar factoren.

Met 54,9% van de inschrijvingen in 2020, is Noorwegen koploper wat de verkoop van elektrische auto’s betreft. Deze unieke situatie kan worden verklaard door verschillende financiële stimuleringsmaatregelen, zoals de afschaffing van de BTW (25%) bij de aankoop, het gebrek aan inschrijvingstaks op EV’s en een wegenbelasting die 60 tot 70% lager ligt dan die van een voertuig met een verbrandingsmotor.

Maar daar blijft het niet bij: tol en overtochten per veerboot kosten maar de helft voor bestuurders van een elektrische wagen, de parkeertarieven liggen lager en EV’s mogen van de bus- en taxistroken gebruikmaken. Als kers op de taart geldt een voorkeurtarief voor oplaadbeurten bij openbare terminals, zodat het interessanter is om een wagen op te laden in plaats van vol te tanken.

Alles elektrisch

Noorwegen verwacht dat de EV-gekte alleen maar zal toenemen en dat álle nieuwe auto’s in het Scandinavische land tegen 2025 geëlektrificeerd zullen zijn.

Op zoek naar een elektrische auto? Die zoektocht 

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's