Auto-industrie

Dodge RAM voor het eerst bovenaan de JD Power ranking

De JD Power ranking is een klein instituut op zich. De organisatie klasseert auto’s op basis van hun kwaliteit. Dit jaar onderscheidde het merk RAM zich. Tegen alle verwachtingen in, want meestal scoren de Amerikanen niet uitzonderlijk goed. Veranderen de dingen zo snel onder het bewind van Stellantis?

Geschreven door David Leclercq | 03/09/2021

Dit was de verrassing in de JD Power ranking van dit jaar. Inderdaad, het merk RAM was dit jaar de winnaar.  En de verrassing is dubbel aangezien Dodge de tweede plaats inneemt, voor Lexus en Mitsubishi die ex aequo op de derde plaats eindigen. Het feit dat RAM en Dodge deel uitmaken van de Stellantis groep is misschien niet toevallig, omdat we zien dat een ander merk van deze structuur, Jeep, ook stijgt in de ranglijst naar de 8e plaats. Voor de Amerikaanse merken is dit een echte heropleving: RAM stond twee jaar geleden op de 21e plaats, terwijl Dodge in 2019 nipt in de top 10 raakte.

Inspanningen werpen vruchten af

Dave Sargent, vice-president automotive quality bij J.D. Power, verklaart deze fantastische resultaten door te wijzen op het vele harde werk dat de Stellantis-teams duidelijk hebben verricht. Hij voegt er aan toe dat “ze 10 jaar geleden misschien niet de beste waren. Vijf jaar geleden werden ze concurrerend, maar nu behoren ze tot de beste constructeurs in de industrie, en vooral RAM.” Daarnaast zijn pick-ups volgens JD Power bijzonder complexe machines om te bouwen, wat bijdraagt aan de uitdaging, maar ook aan de waarde van het gerealiseerde werk.

Advertentie

Waar zijn de Aziaten?

Meestal zijn het de Aziatische merken die zich onderscheiden in deze race naar kwaliteit. Maar waar zitten Lexus, Toyota, Hyundai en de anderen nu? Niet ver weg natuurlijk, maar ook niet meer aan de leiding. Lexus deelt de derde plaats met Mitsubishi, en verder in het klassement vinden we Nissan, Kia, Genesis en Hyundai (8e met Jeep) terug. Een groepsfinish die bewijst dat de Aziatische voertuigen hun laatste woord nog niet hebben gezegd. Verrassend genoeg zakte Toyota naar de 11e plaats, achter Chevrolet, Mini en Buick.

Tesla scoort iets beter

De ranglijst verwelkomt dit jaar ook Tesla. Tot nu toe weigerde het merk deel te nemen aan het JD Power-onderzoek. Tesla scoort in 2020 slecht, maar het gaat geleidelijk aan beter: want de 231 problemen per 100 voertuigen dit jaar zijn er al 19 minder dan vorig jaar.

Het onderzoek van dit jaar is gebaseerd op reacties van 110.827 kopers of huurders van nieuwe voertuigen. Interessant is dat de JD Power-enquête aangeeft dat de infotainmentsystemen een belemmering blijven voor de industrie en de kwaliteit. Deze categorie is goed voor 25% van de gemelde problemen. Bovendien zijn het de Apple CarPlay- en Android Auto functies – vooral draadloos – die de meeste problemen ondervinden.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook