Auto-industrie

Volvo: “Geen lederen interieurs meer!”

Volvo Cars neemt dezelfde positie in als Tesla voor zijn interieurs. Ze zullen voortaan uitgevoerd worden in “vegan” leder, dat wil zeggen van niet-dierlijke oorsprong.

Geschreven door David Leclercq | 27/09/2021

Volvo Cars hanteert daarom nu ook een ethisch handvest met respect voor het dierenwelzijn, althans voor zijn elektrische voertuigen. Vanaf nu zullen alle nieuwe elektrische modellen van Volvo worden uitgerust met interieurs zonder leder, te beginnen met de C40 Recharge.

Volvo is van plan om zijn aanbod al in 2030 naar 100% elektrische aandrijvingen over te schakelen. Op dat moment zal dus ook het hele gamma van de constructeur worden vervaardigd met andere bekledingen dan leder. Deze beslissing is logisch en is volgens het merk gerechtvaardigd omwille van ecologische redenen, het behoud van hulpbronnen en dierenwelzijn.

Op dit moment is Volvo “actief bezig met het vinden van duurzame en hoogwaardige bronnen ter vervanging van veel van de materialen die momenteel in de auto-industrie worden gebruikt, waaronder leder.” Dit onderzoek is dan ook niet alleen gericht op de bekleding. Volvo zegt echter nog geen leverancier te hebben gevonden die een lederachtige bekleding van veganistisch materiaal kan aanleveren.

Biomaterialen

Volvo Siege vegan

Volvo plant een volgende stap: het merk zegt dat het doel is om tegen 2025 25% biogebaseerde of gerecycleerde materialen voor de productie van zijn voertuigen te bereiken. Deze doelstelling maakt deel uit van de strategie van Volvo om in 2040 een 100% circulair bedrijf te zijn. Het bedrijf stelt verder dat dit klimaatactieplan “erop zal aandringen dat al zijn directe leveranciers, inclusief materiaalleveranciers, tegen 2025 100% hernieuwbare energie gebruiken”.  De partners van Volvo zijn dus gewaarschuwd!

Wat het gebruik van leder betreft, is het duidelijk dat de bezorgdheid van Volvo verband houdt met de negatieve milieueffecten van veehouderij en ontbossing.  De constructeur stelt dat ” vee naar schatting verantwoordelijk is voor ongeveer 14% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, waarvan de meerderheid afkomstig is van de veehouderij”. Deze aanpak lijkt evident en zal volgens Volvo niet negatief zijn voor de klant die altijd zal kunnen vertrouwen op alternatieve materialen met vergelijkbare eigenschappen.

Stuart Templar, Director of Global Sustainability bij Volvo Cars, zei: “Een vooruitstrevende constructeur zijn betekent dat alle gebieden van duurzaamheid worden aangepakt, niet alleen de CO2-uitstoot” en dat “verantwoord inkopen een belangrijk onderdeel van dit werk is, inclusief respect voor dierenwelzijn”.

Andere pistes

Volvo zegt dat de inspanning ook gericht is op het verminderen van het gebruik van kunststoffen, rubber, smeermiddelen en lijmen om de ecologische voetafdruk verder te verminderen. Dit gaat verder dan enkel het lederen interieur. Het bedrijf zet deze stap omdat het simpelweg elimineren van leder geen veganistische auto oplevert.

Het is daarom noodzakelijk om verder te gaan en deze systemische aanpak te volgen.  Hiermee treedt Volvo in de voetsporen van andere automerken en in het bijzonder Tesla, dat midden 2017 had aangegeven dat het merk een transitie inzet naar duurzamere interieurs, zonder gebruik van dierlijke hulpbronnen.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook