Auto-industrie

VW: “Ex-topmannen moeten betalen”

Geschreven door Maxime Hérion | 30/03/2021

De VW Group pikt het niet dat ex-bestuurders de boel overhoop hebben gehaald met het dieselgate-schandaal en heeft zowel de voormalige CEO van VW als die van Audi aangeklaagd. (foto: Belga)

Voormalig Volkswagen-baas Martin Winterkorn en ex-Audi-CEO Rupert Stadler (links op de foto naast Guy Verhofstadt) worden door de VW Group aangeklaagd. De autobouwer eist schadevergoedingen voor de frauduleuze toestanden die in 2015 tot het dieselgate-schandaal hebben geleid.

Sjoemelsoftware

Uit het dieselgate-onderzoek is gebleken dat Martin Winterkorn geen opheldering heeft verschaft over de omstandigheden rond het gebruik van de zogenaamde sjoemelsoftware in een resem modellen met een dieselmotor die tussen 2009 en 2015 op de Amerikaanse markt werden verkocht, noch zoals het hoort heeft meegewerkt met de Amerikaanse autoriteiten. Rupert Stadler wordt er van zijn kant van beschuldigd dat er niet voor werd gezorgd dat bepaalde dieselmotoren in sommige VW’s, Audi’s en Porsches in de EU vanaf september 2016 zouden worden onderzocht op illegale softwarefuncties.

En bij VW zelf?

Bij Volkswagen is het interne onderzoek naar wangedrag inmiddels afgerond. Er zouden geen andere leidinggevenden meer op de ‘verdachtenlijst’ staan.

Lees ook