Autotests

TEST BMW iX3: Rijplezier?

Als eerste 100% elektrische SUV van BMW is de iX3, zoals zijn naam al doet vermoeden, gebaseerd op de X3 die op diesel of benzine rijdt. Met zijn eDrive-technologie van de laatste generatie luidt deze nieuwkomer een veelbelovend tijdperk in voor de Beierse fabrikant, waarvan we binnenkort nog verschillende EV’s verwachten.

Geschreven door Maxime Hérion | 10/02/2021

Eens ingestapt, moet je echt een kenner zijn om de iX3 van de X3 te onderscheiden, aangezien alleen een handvol details zijn elektrische inborst verraden. Eenmaal in actie kan je je echter niet meer vergissen: een van de opvallendste kenmerken van deze SUV is dan ook zijn stille werking, hoe hard je ook rijdt. Onderweg hoor je zo goed als… niets, wat behoorlijk ontspannend werkt.

BMW iX3 interieur

Advertentie

Dynamisch

De iX3 is alleen leverbaar met achterwielaandrijving en pakt het op technisch vlak anders aan dan zijn concurrenten: de motor, de elektronica en de transmissie bevinden zich in een gemeenschappelijke behuizing ter hoogte van de achteras. Hij is 286 pk sterk en levert ook 400 Nm, waardoor hij maar 6,8 seconden nodig heeft om muisstil van 0 naar 100 km/u te schieten. Zijn topsnelheid is elektronisch beperkt op 180 km/u, en meer hoeft dat niet te zijn. Dankzij het 7,5 cm lagere zwaartepunt dan dat van de X3 (door de integratie van de accu in de vloer) heeft de iX3 bovendien een levendig en geruststellend weggedrag; een indruk die nog wordt versterkt door de redelijk indrukwekkende trekkracht. En hoewel hij onbeladen een stevige 2.185 kg weegt, voelt deze SUV lichter aan dan hij is. We durven zelfs de woorden “dynamisch” en “rijplezier” in de mond nemen. Weet natuurlijk wel dat als je je laat verleiden om alles uit de kan te halen, je de autonomie doet krimpen zoals dat bij elke elektrische auto het geval is. BMW kondigt wat dit rijbereik betreft een gemiddelde van 460 km aan volgens de WLTP-metingen, een afstand dat we tijdens deze test niet maar toch bijna hebben gehaald. Voor wie het zachtjesaan doet, is 400 km een realistisch cijfer.

BMW iX3

Vijfde evolutie

De 80 kWh-batterij profiteert van de vijfde evolutie van de eDrive-technologie, waardoor hij energiezuiniger is en 30% meer vermogen levert in vergelijking met de andere elektrische modellen van het merk. BMW onderstreept ook nog een andere kwaliteit, namelijk dat de opslagcapaciteit van de accu aanzienlijk is verbeterd in verhouding tot het volume en het gewicht. Hoe dit komt? Door de toename van de densiteit (+20%) van de 188 cellen die het bevat, in vergelijking met de eerder gebruikte exemplaren. Om te voorkomen dat je constant moet bijladen, kan de iX3 een belasting van 150 kW aan en duurt het amper 34 minuten om de batterij van 0 tot 80% te krijgen.

Conclusie

Met een prijs vanaf € 68.500 (incl. BTW) is de iX3 niet goedkoop, ook al is hij standaard goed uitgerust. Anderzijds hebben we hier met een BMW te maken die rijplezier effectief hoog in het vaandel draagt, terwijl zijn krachtige elektrische motor er eentje van de zuinige soort is. Kortom, deze SUV moet BMW-fans die twijfelachtig tegenover elektrische auto’s staan, geruststellen. 

BMW iX3 charge

De BMW iX3 in cijfers

Motor: elektrisch – 286pk – 400Nm

Aandrijving: op de achterwielen

Versnellingsbak: eentrapsautomaat

L/B/H (mm): 4.734/1.891 /1.668

Leeggewicht (kg): 2.185

Koffervolume (l): 510 – 1.560

Batterijen (kWh): 80

0 tot 100 km/u (sec.): 6,8

Topsnelheid (km/u): 180 km/u

WLTP-verbruik gemengd: 17,5 kWh/100km

WLTP-actieradius: 460 km

Prijs: € 68.500 BTWi

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook