Autotests

TEST Opel Grandland X Hybrid4: Voor bijna iedereen geschikt

Geschreven door Laurent Zilli | 05/02/2020

Als het nieuwste lid van de PSA-familie zal Opel niet het laatste merk zijn dat profiteert van hybridisering. De Grandland X doet er alvast aan mee, en hoe!

In afwachting van de “basis” plug-in hybride versie (enkele elektrische motor, 2-wielaandrijving, 224 pk) die in het voorjaar zal aankomen, biedt Opel nu de Hybrid4 aan, die 300 pk haalt uit een systeem bestaande uit twee elektromotoren, waarvan de ene zich tussen de 1.6-turbobenzinemotor en zijn 8-versnellingsbak bevindt en de andere op de achteras (en dit alles in combinatie met vierwielaandrijving). Er zijn vier rijmodi beschikbaar: Elektrisch, Hybride, 4×4 en Sport. Gezien de winterse omstandigheden van onze bergtest hebben we de Sportmodus niet uitgeprobeerd. Maar deze omstandigheden waren wel perfect voor het testen van het brandstofverbruik van het systeem. Door de bijna-nul temperaturen was de aangekondigde 59 km elektrische actieradius (WLTP) 34 km geworden, en het eerste deel van de 74 km-route zou ons tot 1300 meter boven de zeespiegel brengen. Ruw!

Efficiënt

Opel Grandland X Hybrid4

Omdat de auto standaard in de elektrische modus start (actief tot 135 km/u), zijn we begonnen met de batterijen te ledigen. De aangekondigde 34 km kloppen. Onderweg hebben we de Hybrid-modus geactiveerd, maar deze gebruikt de benzinemotor alleen als het echt nodig is: bij een sterke acceleratie of boven de 135 km/u, of als de batterijreserve natuurlijk onvoldoende is. Merk op dat deze batterijen altijd minstens 5% reserve houden, voor hybride gebruik natuurlijk, maar vooral om hun levensduur te behouden.

Opel Grandland X Hybrid4 charging

De eerste 74 kilometer, waarvan 40 kilometer werden gereden met een verminderd elektriciteitsverbruik, tikten we af op 5,1l/100km, wat zeer eervol lijkt gezien de omstandigheden, de topografie en het feit dat Opel de accu’s niet heeft voorverwarmd om de werking te optimaliseren, wat klanten via een smartphone-app kunnen doen als de auto is geconnecteerd. Dit betekent dat het benzineverbruik in België in de praktijk veel lager zal liggen. En op vakantie gaan? We deden de test: “lege” batterijen in combinatie met 130 km/u op de snelweg, en we kwamen op 7,5l/100km gemiddeld. Toegegeven, je huidige diesel doet beter, maar je zal tijdens de rest van het jaar wel minder verbruiken.

Conclusie

Omdat dit een van de weinige plug-in hybrides is waarvan het verbruik het minst toeneemt eens de batterijen leeg zijn, is de Grandland X wat ons betreft perfect aangepast aan het dagelijkse leven van het grootste aantal mensen. Goed gedaan, PSA!

Opel Grandland X Hybrid4 interior

Le Grandland X Hybrid4 en quelques chiffres

De Grandland X Hybrid4 in cijfers

Motor: 4-cilinder, turbo benzine, 1.498cc + 2 mot. elec; 300pk; 520Nm.

Aandrijving: 4-wielaandrijving.

Versnellingsbak : 8 versnellingen auto.

L/b/h (mm) : 4.477/1.856/1.632

Leeggewicht (kg): 1.800

Koffervolume (l): 390 – 1.528

Tankinhoud (l): 43

0 tot 100 km/u (sec.): 6,1

Prijs : 40.537 € BTW incl.

Vermogen: 300 pk

Topsnelheid: 235 km/u

Op. gem. verbruik: 1,3 l/100 km

CO2: 29 g/km

Trefwoorden

Zoek de trefwoorden die bij dit artikel horen

Sociale media

Aarzel niet om dit artikel te delen

Vind vandaag nog uw auto

Opel Grandland X nieuwe auto's te koop op Gocar.be


Vind vandaag nog uw auto

Opel Grandland X Tweedehands te koop op Gocar.be

Prijs nieuwe Opel Grandland X met opties en standaarduitrusting

ADAM

Opel

ADAM

Vanaf € 18.995

AMPERA

Opel

AMPERA

Vanaf € 41.450

ASTRA

Opel

ASTRA

Vanaf € 26.000

Aanbevolen professionals

Lijst met dealers Opel Grandland X

Onze partners