Neuville en Gilsoul: “Een elektrische auto? Daar kruip ik niet in!”

Enkele uren voor hun vertrek naar Monte-Carlo voor de start van het Wereldkampioenschap Rally 2020, hadden we de kans om deel te nemen aan een rondetafelgesprek met Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul op het Autosalon van Brussel. Dé ideale gelegenheid om te praten over hun “angst” voor de elektrificatie van hun discipline.

Neuville en Gilsoul: “Een elektrische auto? Daar kruip ik niet in!”

We vroegen aan Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul hoe zij de komst van hybride motoren (een realiteit in 2022), en zelfs volledig elektrische auto’s (geprefabriceerd door bepaalde concepten en normaal gesproken een realiteit voor de rallycross in 2021) in de autosport zien. Hun antwoord was vrij duidelijk…

“Een volledig elektrische [rally] auto, daar stap ik niet in!”, aldus Nicolas Gilsoul, die meteen werd bijgestaan door zijn bekendere chauffeur: “Er zijn risico’s. Niet alleen voor ons, maar ook voor de toeschouwers, die ons vaak komen helpen met uitstappen in geval van een ongeluk. Hoe kunnen we hen doen inzien, vooral kinderen dan, welk gevaar dit kan opleveren in het geval van kortsluiting? En dan moeten we de stewards ook nog trainen om veilig in te grijpen. En als de auto in een boom terechtkomt, met overal hangende stukken die hangen, hoe zit het dan met de veiligheid?”.

Beide Belgen zijn minder bezorgd over hybride auto’s: “Hun batterijen zijn kleiner, wat de risico’s zou verminderen.”

Beeld ter illustratie: 2019 Opel Corsa-e rally