Autosport

Vettel viert 100 jaar Aston Martin in de autosport… in stijl!

Sebastian Vettel vierde de honderdste verjaardag van Aston Martin in de autosport met een ritje met een TT1 uit 1922, ‘Green Pea’ genaamd. Dat deed de Duitse F1-piloot met aardig wat flair…

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 26/07/2022 | Leestijd: 3 min

In de aanloop naar de Franse Grand Prix afgelopen zondag kreeg viervoudig F1-wereldkampioen Sebastian Vettel de kans om met de TT1 – liefkozend ‘Green Pea’ gedoopt – rondjes te rijden over het Circuit Paul Ricard, 100 jaar nadat de legendarische auto de omloop van Straatsburg aandeed voor een scheursessie van 60 ronden en 800 km als een van de twee inzendingen van Aston Martin.

Vettel Aston Martin 2

Advertentie – lees hieronder verder

GP van Frankrijk

In 1922 bouwde Lionel Martin twee wagens in opdracht van de rijke jonge autocoureur Graaf Louis Zborowski, die 10.000 pond investeerde (toen een immens bedrag) in de bouw ervan, alsook in de ontwikkeling van een volledig nieuwe, 16 kleppen tellende viercilinder racemotor voorzien van een dubbele bovenliggende nokkenas.

De Aston Martin TT1 en TT2 waren oorspronkelijk bedoeld voor de TT (Tourist Trophy) van 1922 op Isle of Man, maar door uitstel maakten ze hun internationale debuut pas tijdens de Grand Prix van Frankrijk op 15 juli 1922, met Zborowski aan het stuur van de TT1.

Vettel Aston Martin 3

Andere tijden

Het Aston Martin-team bracht hulde aan dit 100 jaar oude erfgoed door Sebastian Vettel op de bestuurdersstoel van de TT1, bijgenaamd ‘Green Pea’, te doen plaatsnemen. Hij maakte een ritje met deze prachtige bolide op het moderne circuit van Le Castellet.

Uitgerust met een blok met 1.486 cc cilinderinhoud ontwikkelt deze auto ongeveer 55 pk bij 4.200 t/min en weegt hij in totaal 750 kg, 45 kg minder dan de huidige AMR22. Zijn topsnelheid bedraagt een indertijd impressionante 137 km/u en hij kan twee personen vervoeren (die naast elkaar plaatsnemen). Het waren duidelijk andere tijden, want een mechanieker moest zich met de drukregeling van de brandstoftank bezighouden…

Het was een ongelooflijke eer om met deze auto te rijden, precies 100 jaar nadat hij voor het laatst aan de start verscheen van de Franse Grand Prix. Green Pea heeft een heel bijzondere plaats in het erfgoed van Aston Martin, en je kunt die eeuw geschiedenis bijna onder je vingers voelen wanneer je achter het stuur zit. – Sebastian Vettel

One for the history books.

Sebastian Vettel gets his first taste of driving Green Pea, the very first @astonmartin Grand Prix car from 1922, at Paul Ricard.

#F1 #FrenchGP | @ecuriebertelli

4382

5:11 PM · Jul 21, 2022

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie