Boetes

Boetes: Lidar “machinegeweer” camera’s worden in gebruik genomen!

De autoriteiten hadden eerder al aangekondigd om nieuwe Lidar-radars, die “machinegeweren” worden genoemd omdat ze in complexe situaties meerdere keren kunnen flitsen, te gebruiken. Het bleef niet bij woorden: deze apparaten zijn nu in gebruik.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 8 mrt. 2023 | Leestijd: 3 min

Het gebruik vond voor het eerst plaats op de wegen van Waals-Brabant, meer bepaald in Braine l’Alleud. Deze apparaten worden ingezet door de lokale politie en kunnen veel “slachtoffers” maken.

Net als de andere Lidars zullen deze apparaten mobiel zijn om verschillende kritieke zones te bewaken en, onvermijdelijk, automobilisten te verrassen. Vandaag zijn er twee Lidars in gebruik maar daar komen vanaf het voorjaar nog vier apparaten bij, aldus de fabrikant SecuRoad. Deze apparaten worden geassembleerd in de regio Charleroi, maar de technologie komt uit Zwitserland (computer, software, camera’s en laser).

Advertentie – lees hieronder verder

Twaalf helse machines

In totaal worden twaalf Lidar-machines op onze wegen verwacht ter vervanging van de oude versies. Ze zullen zowel op snelwegen als door lokale politiezones worden gebruikt. De Lidar-vloot zal waarschijnlijk ook snel groeien, want ook Brussel en Vlaanderen hebben talrijke aanvragen ingediend waardoor nieuwe bestellingen zullen worden geplaatst. De eerste apparaten zullen echter gereserveerd zijn voor Wallonië, een oude klant van SecuRoad.

radar-03

Deze lancering zal de druk op de automobilisten nog verhogen. Ter herinnering: het is inderdaad onmogelijk om aan de waakzaamheid van deze Lidar-machine te ontsnappen want de verwerkingstijd voor elke overtreding wordt gedeeld door vier of vijf. En dat is nog niet alles: de resolutie van de foto’s is verdubbeld. Het apparaat kan tot 50% verder weg en tot 300 km/u (en zelfs meer) flitsen en het is ook in staat om vier rijstroken in plaats van drie duidelijk te bewaken en te flitsen, zelfs in de tegenovergestelde richting van zijn positie.

Kortom, met de nieuwe Lidar regent het aan boetes. En automobilisten kunnen maar beter op hun hoede zijn want een nieuwe generatie nog krachtigere Lidar is al in ontwikkeling. Momenteel blijven de nieuwe functies topgeheim, maar er is sprake van dat dit apparaat al in de zomer van 2023 wordt goedgekeurd…

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon