Vakantie is bedoeld om te ontspannen. Maar let op als je door bepaalde Europese landen rijdt, want op de wegen duiken verkeersborden op die je niet meteen herkent en die je een boete kunnen opleveren. Dit zijn de nieuwste valkuilen van de Europese verkeerssignalisatie.
Boetes
De discussie en de wrevel woeden al enige tijd. Draagt de wildgroei aan trajectcontroles echt bij aan veiliger verkeer, of is het eerder een slinkse manier om geld naar de overheidskassa te laten vloeien? In Vlaanderen hakt minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) de knoop door en schrapt het gros van de geplande trajectcontroles. Waar komen ze nog wel?
Moderne technologieën zoals trajectcontroles en ANPR-camera’s duiken almaar vaker op in Wallonië om Vlaanderen bij te benen. Tegelijk bleven verschillende vaste flitspalen tot nu toe buiten dienst, simpelweg omdat het materiaal ontbrak. Nu worden de toestellen voorzien van nieuwe apparatuur om ze weer in dienst te nemen. Say cheese…
Ze noemen zichzelf rijhulpsystemen, maar veel gebruikers van Coyote en Waze vinden er een betrouwbare tool in om gewaarschuwd te worden voor radars en flitspalen. Wat lijkt op een handige manier om boetes te ontlopen, draait in de realiteit helemaal anders uit. Onderzoek wijst erop dat flitsappers juist vaker tegen de lamp lopen.
Zoals bekend wil de Arizona-regering ANPR-camera’s inzetten om verschillende overtredingen op te sporen, waaronder het niet dragen van de veiligheidsgordel. Maar er is opschudding: de N-VA verzet zich nu tegen deze maatregel, omdat er andere prioriteiten zouden zijn op het vlak van verkeersveiligheid.
In Frankrijk hebben veel steden lage-emissiezones (ZFE) ingevoerd om de toestroom van de meest vervuilende voertuigen te beperken. Maar die maatregel staat op het punt om afgeschaft te worden. De Franse Assemblée nationale heeft namelijk gestemd voor de afschaffing van deze zones. Zullen ze definitief verdwijnen? En kan deze beslissing ook gevolgen hebben voor België?
Nederland heeft een nieuwe generatie flitsers geïntroduceerd: de zogenaamde focusflitsers. Ze zijn berucht en kunnen boetes opleveren tot 430 euro als ze bepaalde gedragingen detecteren. Straks ook in België? Onze autoriteiten hebben ze al getest, en dit is hun mening.
In veel steden zijn parkeerschijven nog altijd de norm. In die zogenaamde blauwe zones mag je maar beperkt parkeren. Sommige bestuurders proberen dat te omzeilen door terug naar hun auto te gaan en stiekem de schijf vooruit te draaien. Illegaal, en dankzij ANPR-camera’s wordt dat nu steeds vaker beboet.