Boetes

Vanaf 2024 flitsen regionale flitspalen zonder tolerantiemarge

Het is officieel: vanaf 2024 flitsen de radars langs gewestwegen zonder tolerantiemarge. Het belooft dus een ‘topjaar’ te worden voor flitspalen, met wellicht een recordaantal snelheidsboetes.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 11 nov. 2023 | Leestijd: 2 min

De toestellen voor snelheidscontroles op onze regionale wegen gaan een druk jaar 2024 tegemoet.  Er is besloten dat deze flitstoestellen, net als op snelwegen, niet langer willekeurig werken, wat betekent dat ze 24 uur per dag, 7 dagen per week actief worden. Bovendien verdwijnen eventuele snelheidstoleranties (die verschillen naargelang de regio). De toestellen zullen dus flitsen zodra de maximumsnelheid wordt overschreden.

Sinds vorig jaar wordt op alle Belgische snelwegen al op deze manier gewerkt, zonder toleranties dus. Dit bleef echter beperkt tot deze trajecten om de diensten die de boetes moeten verwerken niet te overbelasten. Nu lijkt de stroom van boetes voldoende onder controle om het systeem uit te breiden naar gewestwegen.

Advertentie – lees hieronder verder

Informatie bevestigd

De informatie, waarover de kranten van Mediahuis berichtten, werd bevestigd door de FOD Justitie. Die geeft aan dat er wel extra personeel nodig is om de extra boetes van de gewestelijke flitspalen te verwerken. Om het extra werk op te vangen, werd bijkomend budget voorzien.

De nieuwe maatregel zal automobilisten dwingen om nog voorzichtiger te rijden op secundaire wegen, want er is geen ontsnappen meer aan. In 2024 regent het wellicht opnieuw boetes, na het record in 2022 (6,2 miljoen boetes, tegenover 4,7 miljoen in 2021). De kans is dus groot dat de schatkist opnieuw goed gevuld wordt met inkomsten uit boetes. Hoewel er geen tolerantiemarge meer is, geldt er wel nog een foutmarge van 6 procent op de flitstoestellen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon