Boetes

Zijn alle snelheidsboetes plots ongeldig?

Een politierechtbank in Namen sprak zes snelheidsovertreders vrij, omdat hun betalingsbevel niet volgens de regels was opgesteld. Dat kan grote gevolgen hebben voor alle andere snelheidsduivels in ons land.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 19 nov. 2023 | Leestijd: 4 min

“Dit is een bom die de hele Belgische procedure voor verkeersboetes kan doen ontploffen”, reageert advocaat Bruno Gysels in Het Nieuwsblad op een uitspraak van politierechter Thibaut Radar na zijn aanklacht over een onregelmatigheid in het bevel tot betalen, waardoor dat niet rechtsgeldig zou zijn. Een bevel tot betalen is een document dat je ontvangt als je de onmiddellijke invordering na een kleine verkeersovertreding niet betaalt. 

Na deze uitspraak werden zes snelheidsovertreders vrijgesteld van vervolging in de politierechtbank van Namen, omdat het bevel tot betalen dat ze ontvingen geen handgeschreven handtekening van de officier van justitie bevatte, maar slechts een kopie daarvan. Zo hoort het inderdaad, maar eigenlijk duikt deze fout in alle betalingsbevelen op en kan dat betekenen dat alle snelheidsboetes ongeldig zijn in ons land, als ook de andere politierechtbanken deze uitspraak volgen.

Advertentie – lees hieronder verder

Bruno Gysels baseerde zijn protest op het feit dat vervolgingsdocumenten altijd een handtekening van de officier van justitie vereisen, maar dat op de betalingsbevelen die de snelheidsovertreders hadden gekregen slechts een kopie van diens handtekening stond en helemaal geen handgeschreven versie door de officier zelf.

rechtbank

Justitie relativeert

Er nu al vanuit gaan dat alle snelheidsboetes ongeldig zijn in ons land ten gevolge van deze uitspraak, is er echter iets te kort door de bocht. De FOD Justitie reageerde al met de boodschap dat “het niet zo’n vaart zal lopen, omdat in dit vonnis naar oudere arresten wordt verwezen, die ook anders te interpreteren zijn. Bovendien gaat het om individuele gevallen en is de uitspraak dus niet automatisch toepasbaar op alle gevallen waarbij een bevel tot betalen werd verstuurd.”

Ook verschillende juristen twijfelen over de algemene toepasbaarheid van deze uitspraak. Zij stellen dat een bevel tot betalen inderdaad een handtekening vereist om aan te tonen dat het document correct en gecontroleerd is. Maar dat houdt niet noodzakelijk in dat een kopie van een handtekening verboden is en dat iedereen in dit geval sowieso vrijuit gaat. De overtreders kunnen dus nog steeds via een dagvaarding voor de strafrechter worden gehaald om zo de boete te innen.

Besluit: je doet er best aan nog steeds de snelheidsregels te respecteren, want ondanks deze uitspraak van de politierechter in Namen kan je nog steeds vervolgd en gedwongen worden de boete te betalen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon