Buzz

Arm land kocht 40 Maserati’s en 3 Bentley’s om politiekers rond te rijden

Om tijdens de APEC-top van 2018 hoogwaardigheidsbekleders rond te rijden, had de regering van Papoea-Nieuw-Guinea, één van de armste landen van de Asia-Pacific Economic Corporation, zomaar eventjes 40 peperdure Maserati’s en 3 Bentley’s besteld.

Geschreven door Joris Bosseloo | 10/10/2021

Papoea-Nieuw-Guinea is niet wat je de ideale vakantiebestemming kan noemen. Er zijn geen stranden, de weginfrastructuur is er barslecht en het onveiligheidsgevoel groot. Het gaat dan ook om een bijzonder arm land, waarvan de inwoners volgens de VN met gemiddeld minder dan een enkele dollar per dag moeten rondkomen.

Maserati Quattroporte

Dat uitgerekend de overheid van deze onafhankelijke staat enkele jaren geleden een bestelbon voor 40 exemplaren van de Maserati Quattroporte heeft getekend om bevriende regeringsleiders tijdens een ‘summit’ van vervoer te voorzien, doet serieuze vragen rijzen over het politieke beleid. En alsof die Italiaanse klasbakken nog niet volstonden, werden ook 3 Bentley’s van het type Flying Spur aangekocht.

Met de jumbojet

Bentley Flying Spur

Wat de immense vloot Maserati’s betreft, zou je denken dat Maserati de wagens gedoneerd of uitgeleend had, zoals BMW dat in 2015 voor de top in de Filipijnen deed, maar dat was niet het geval. Sterker nog: in Papoea-Nieuw-Guinea is geen enkele Maserati-dealer te vinden, dus de berlines werden in Sri Lanka aangekocht (totaalbedrag: zo’n 5,7 miljoen dollar!) en vervolgens naar Papoea-Nieuw-Guinea gevlogen met een jumbojet. Ook dat gebeurde niet gratis.

“We hadden slimmer moeten zijn en de Maserati’s niet niet moeten kopen” zei minister van Financiën John Pundari. “We hebben een domme fout gemaakt. Aangezien er in Papoea-Nieuw-Guinea  geen officiële verdelers van Maserati zijn, hadden we geen reden om modellen van dat merk te kopen. De wagens zullen met korting (114.000 dollar per stuk, nvdr) aan het publiek worden aangeboden. Ze zullen als zoete broodjes verkopen”.

“We zijn de auto’s kwijt”

Inmiddels zijn we 3 jaar later en amper 2 Maserati’s hebben een nieuwe eigenaar gevonden. Om het verhaal een nog wrangere nasmaak te geven, zijn ongeveer 300 andere wagens die voor de top werden geïmporteerd, waaronder Mazda’s, Fords, Mitsubishi’s en niet bepaald goedkope Toyota Land Cruisers “kwijtgeraakt”…

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook