Buzz

Klimaatactivisten zetten banden van ruim 600 SUV’s plat 

De actiegroep ‘The Tyre Extinguishers’ voerde begin deze week een gecoördineerde wereldwijde actie tegen SUV’s, waarbij de banden van meer dan 600 voertuigen werden platgezet in negen landen. “SUV zijn grote vervuilers en een gevaar voor zwakke weggebruikers, en moeten daarom verdwijnen”, luidt de slogan van deze klimaatactivisten.
Beelden : The Tyre Extinguishers 

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 14/09/2022 | Leestijd: 3 min

Het is niet de eerste keer dat klimaatactivisten hun acties richten op SUV’s. Onlangs werden in Watermaal-Bosvoorde nog verscheidene voertuigen bekrast met de slogan ‘SUV climaticide’ en eerder werden op verschillende plaatsen de banden afgelaten als teken van verzet tegen dit type voertuig dat door de militanten als een van de grote boosdoeners voor de klimaatcrisis wordt beschouwd.

Guerrilla-acties tegen SUV’s

Een van de belangrijkste actiegroepen zijn ‘The Tyre Extinguishers’, die ontstaan is na de laatste klimaattop, waar volgens hen te weinig doortastende maatregelen werden genomen om de opwarming en de vervuiling van onze planeet tegen te gaan. Daarom besloten ‘guerrilla-acties’ uit te voeren die zich specifiek richten tegen SUV’s, die zij bestempelen als “te grote, vervuilende en gevaarlijke wagens die zo snel mogelijk uit het straatbeeld moeten verdwijnen”.

Advertentie – lees hieronder verder

Des militants pour le climat dégonflent les pneus de plus de 600 SUV 

Dat is natuurlijk een zeer ongenuanceerd beeld van dit populaire wagentype dat je intussen in alle segmenten vindt. Een reusachtige Cadillac Escalade is namelijk helemaal niet vergelijken met een compacte Dacia Duster, hoewel beide voertuigen als SUV of crossover worden bestempeld.

Banden van 600 SUV’s afgelaten

Voor de The Tyre Extinguishers en gelijkgestemde klimaatactivisten maakt het niet: het zijn allemaal ‘tuigen des duivels’ die vernietigd moeten worden. En aangezien de overheden niet willen ingrijpen, nemen ze het recht maar in eigen handen om zoveel mogelijk SUV’s te neutraliseren.

Des militants pour le climat dégonflent les pneus de plus de 600 SUV 

Vandaar de recente nieuwe gecoördineerde wereldwijde actie waarbij de banden van meer dan 600 SUV’s en crossovers werden afgelaten en er op deze wagens een pamflet met de standpunten van de actiegroep werd achtgelaten. De klimaatactivisten sloegen dit keer naar eigen zeggen toe in negen landen (Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Tsjechië, Canada, Zweden en Noorwegen) en plaatsen beelden daarvan op Twitter.

Nu zijn deze acties niet zo onschuldig als ze op het eerste gezicht lijken. Want als een bestuurder argeloos vertrekt met zijn volledig of gedeeltelijk afgelaten rubbers en vervolgens een klapband krijgt onderweg, kunnen er zeker slachtoffers en zelfs doden vallen. Bovendien is het niet uitgesloten dat deze acties extremer worden en dat er volgende keer SUV’s in brand worden gestoken.

Daders wacht veroordeling

Als de daders gepakt worden, wacht hen wellicht een veroordeling voor vandalisme en mogelijk ook voor poging tot doodslag, omdat zij het leven van de bestuurders van de SUV’s door hun acties op onbezonnen wijze in gevaar brachten.

Des militants pour le climat dégonflent les pneus de plus de 600 SUV 

Bovendien hebben steeds meer SUV’s tegenwoordig een hybride of elektrische aandrijving, zodat het argument dat het dé grote vervuilers zijn steeds minder steekhoudt.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie