Buzz

Nieuw record: 22 trajectcontroles in Bonheiden!

Bonheiden voert een nieuw veiligheidsplan in met maar liefst 22 (!) nieuwe trajectcontroles in de straten van de gemeente. Dat gaat gepaard met een forse investering, maar het gemeentebestuur berekende dat het project haar dankzij de verwachte boete-inkomsten niets zal kosten. “Dit draait niet om geld, maar om verkeersveiligheid”, liet de burgemeester al weten.

Geschreven door Alain De Jong | 29/10/2021

De volgende maanden en jaren zullen er een hele resem nieuwe trajectcontroles in ons land worden geïnstalleerd. Een trajectcontroles is een zone waarin de snelheid van de weggebruikers over een bepaalde afstand wordt gecontroleerd, en niet op één bepaald punt. Die trajectcontroles worden vaak geplaatst op snelwegen of gewestwegen, maar stilaan wensen ook meer gemeenten gebruik te maken van deze technologie op hun grondgebied.

Privébedrijf incasseert

Les radars tronçons sont-ils illégaux ?

Zo ook de gemeente Bonheiden, nabij Mechelen, die meteen alle registers opentrekt door maar liefst 22 nieuwe trajectcontroles in haar straten te plaatsen. Daar zullen ANPR-camera’s de snelheid van de automobilisten voortdurend in de gaten houden. Dit project maakt deel uit van het nieuwe mobiliteitsplan en maakt gebruik van een privaat-publieke samenwerking (PPS). De gemeente staat alleen in voor de kost van een sanctionerend ambtenaar en de elektriciteitskosten, en privébedrijven dragen de kosten van de installatie en de informatisering van de controles én innen de boetes.

Een snelheidsovertreding in de zones met trajectcontroles zal in Bonheiden minimaal 53 euro kosten. En de maximumboete die de gemeente kan opleggen bedraagt 163 euro voor snelheidsovertredingen tot 20km/u. Grotere snelheidsduivels worden doorverwezen naar het parket. Van dit bedrag incasseert privépartner TAAS telkens 24 euro per boete. De rest gaat naar de gemeentekas.

Nu heeft Bonheiden drie trajectcontroles en vanaf juni 2022 zal dat aantal dus stijgen tot 22. 

zone 30

 “De trajectcontroles komen in straten waar een snelheidsregimes van 30 of 50 km/u geldt”, verklaart het gemeentebestuur van Bonheiden. “We hebben berekend dat we door deze maatregel aanzienlijke meerinkomsten kunnen realiseren. Maar toch gaat het in de eerste plaats om de verkeersveiligheid in onze gemeente. Die zal hiermee drastisch verbeteren.

Daarnaast zal ook de doorstroming en de luchtkwaliteit verbeteren door de installatie van de nieuwe trajectcontroles.”

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's