Buzz

Te veel problemen: Tesla moet hoog bedrag terugbetalen aan Belg

Een Belgische bestuurder was de problemen met zijn Tesla zodanig beu, dat hij naar de rechtbank trok. Het hof van beroep in Antwerpen geeft hem gelijk. Niet alleen vertoonde auto te veel gebreken, Tesla heeft het onderzoek ook tegengewerkt.

Robin Van den Bogaert | Gepubliceerd op 18 jun. 2023 | Leestijd: 3 min

Volgens HLN ging het vanaf het begin grondig fout met de Tesla Model S P100D van de man in kwestie, die zijn naam liever niet in de media wil. Al vier jaar lang voert de man een juridische strijd tegen het Amerikaanse automerk.

“Ik kwam overeen met de garage dat ze mijn auto zouden terugnemen als hij nog een mankement vertoonde. Dat gebeurde ook. Toen hij voor een zoveelste keer binnen moest, vroegen ze mijn rekeningnummer. Drie weken later kwamen ze op hun belofte terug en zeiden ze dat ze onderdelen zouden blijven vervangen. In juni 2019 heb ik hen gedagvaard — ik was het beu”, vertelt hij aan HLN.

Advertentie – lees hieronder verder

Van scherm tot remmen

De defecten met de Tesla zijn van diverse aard. Experts vonden gebreken aan de sensoren, waardoor de automatische parkeerfunctie van de auto niet functioneert. De kofferklep vergrendelt niet goed. Nog zorgwekkender is dat de auto plots zou remmen (phantom braking). Het scherm zou uitvallen en de laadpoort opent niet. Niet wat je mag verwachten van een dure luxewagen.

Tesla Model S

Fouten verdoezelen

De rechtbank neemt het Tesla kwalijk dat het bedrijf niet goed meewerkte aan het onderzoek. Zo zou het gegevens die bijgehouden worden tijdens het rijden, niet gedeeld hebben met de experts. Uiteindelijk gaf Tesla alleen een selectie van loggegevens vrij. Niet relevant en er zitten persoonsgegevens of bedrijfsgeheimen tussen, luidt de verdediging.

“Via Tesla in de Verenigde Staten kregen we wel logbestanden. Die bevatten andere informatie: er ontbraken bijvoorbeeld ritten”, vertelt de Tesla-rijder. Volgens de rechtbank kan dit erop wijzen dat Tesla fouten probeert te verdoezelen. De rechtbank gaf de Tesla-rijder gelijk en verplicht Tesla om de aankoopprijs van 156.800 euro terug te betalen. Het automerk gaat hiertegen in cassatieberoep.

Artikelfoto: Adam Khan / Unsplash

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon