Oldtimers

Rijden met een O-nummerplaat: van 25 naar 30 jaar?

Om met een O-nummerplaat op je oldtimer te kunnen rijden moet je wagen onder andere minstens 25 jaar in gebruik zijn. Er wordt wel eens gezegd dat die leeftijd naar dertig jaar zal gaan. Maar is dat wel zo?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 20 okt. 2017 | Leestijd: 2 min

Hoe zit het nu?

Om je oldtimer te kunnen laten voorzien van een O-nummerplaat moet je wagen op dit moment 25 jaar in gebruik zijn. Als je met zo’n O-nummerplaat rijdt zijn er overigens strikte beperkingen aan het gebruik dat je van de wagen mag maken. Meer informatie daarover vind je hier. Je kan ook terecht op de website https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/oldtimer_nummerplaat.

Advertentie – lees hieronder verder

Het feit dat je zo’n O-nummerplaat hebt betekent evenwel nog niet dat je in elk gewest kan genieten van een voordelige verkeersbelasting. Sinds 01.01.2016 heeft de Waalse regering namelijk de beslissing genomen om de forfaitaire verkeersbelasting pas toe te staan vanaf de leeftijd van 30 jaar. Het kan daar dus zijn dat je wel een O-nummerplaat op je wagen hebt maar … geen beroep kan doen op de gunstige verkeersbelasting.

Wat verandert er?

De leeftijd van een oldtimer om een O-plaat te kunnen vragen zal binnenkort naar 30 jaar gaan. Dat is een gevolg van een Europese richtlijn uit 2014. Er zouden ook meer periodieke controles komen voor oldtimers.

Vanaf wanneer?

Het is nog niet zeker vanaf wanneer dit alles juist zal ingaan. De uitvoering ervan dient volgens Europa ten laatste op 1 april 2018 van start te gaan. We houden je alleszins op de hoogte van de nieuwe regels.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon