Oldtimers

Aston Martin Virage: de coolste shooting brake aller tijden?

De charme en prestaties van een Aston Martin combineren met de praktische kant van een break is een vreemd idee, maar het resultaat is zeer geslaagd. Deze zeldzaamheid is trouwens binnenkort te koop.

Geschreven door Maxime Hérion | 08/05/2022

Begin jaren 90 was Aston Martin nog een constructeur met een zeer ambachtelijke aanpak die slechts een paar honderd auto’s per jaar produceerde. Het merk verloor al lange tijd aan momentum en overleefde onder meer met de Virage, een model met een wat gedateerde look. Om aan de vraag van enkele van zijn trouwste klanten te voldoen, ontwikkelde het bedrijf een shooting brake op basis van de coupé. Er waren voorheen al breaks ontwikkeld op basis van Aston Martins (DB5, DB6 en DBS), maar alleen door onafhankelijke carrosseriebouwers. Het management van het merk zag dit plan echter zitten en maakte twee auto’s, waarvan er één werd getoond op het Autosalon van Genève in 1992.

Elegantie in overvloed

Aston Martin Virage

Advertentie

De auto kwam er in de vorm van een elegante 3-deurs break (sommige voertuigen hebben 2 extra deuren) waarvan het ontwerp zelfs overtuigender was dan dat van de coupé! De prestaties werden verzekerd door een 5,3-liter V8 die 330 pk ontwikkelde, genoeg om in iets minder dan 7 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren en een top van 250 km/u te bereiken. In 1992 was deze shooting brake zelfs de krachtigste break ter wereld. 

Aston Martin Virage

Het interieur was uiteraard zeer netjes afgewerkt met kostbaar houtwerk, hoogwaardig leder en een 50/50 deelbare achterbank. De koffer was ruim en de auto bood comfortabel plaats aan 4 volwassenen, waardoor hij een echte GT voor lange reizen was.

Aston Martin Virage

Slechts 11 Virage Shooting Brakes werden gebouwd in de vroege jaren 90. De eerste daarvan wordt binnenkort door Bonhams te koop aangeboden tijdens de veiling “Les Grandes marques à Monaco” op 13 mei.

De wagen werd nieuw geleverd in de Aston Green tint en met Parchment leder, en was het uitgerust met een automatische transmissie. Later kreeg hij een handgeschakelde versnellingsbak en veel updates. Uitgerust met een navigatieysteem en een verbeterd koelsysteem is deze auto klaar om Europa te doorkruisen tijdens de volgende vakantie. Hij wordt geschat tussen de 100.000 en 200.000 €, wat een vrij correct bedrag is voor een zeldzaam model dat perfect past in de chique kuststeden van de Rivièra!

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook