Oldtimers

Autoworld viert 100 jaar MG

MG is enkele jaren geleden teruggekeerd op de Europese markt en viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Autoworld eert deze mijlpaal met een uitzonderlijke tentoonstelling.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 16 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

In 1923 verscheen het achthoekige logo van Morris Garages voor het eerst op een auto. Dat hebben we te danken aan Cecil Kimber, die eigenhandig het merk MG creëerde als sportieve tak van Morris, waarvan hij verkoopdirecteur was. MG werd al snel een succes bij liefhebbers van sportwagens. De eerste MG’s waren gebaseerd op Morris-modellen. In 1930 richtte Kimber de MG Motor Company op en ging hij zijn eigen weg, voor Morris, later BMC (British Motor Company) en nog later British Leyland, MG opkochten.

MG expo 2

Advertentie – lees hieronder verder

Amerikaans succes

Bij sportwagens horen sportieve ambities en MG vormt geen uitzondering op die regel. Met modellen als de C-Type en de Q-Type werden sportieve triomfen omgezet in commerciële successen. Na de Tweede Wereldoorlog kende MG een stevige groei, toen terugkerende Amerikaanse troepen de sportwagenrage letterlijk naar de Verenigde Staten importeerden. Voor de Tweede Wereldoorlog maakten modellen zoals de Midget M en de Magnette K3 van MG een gevestigde waarde bij de sportwagens. De TC Midget, de TF en vooral de MGA zetten dit succes kort na de oorlog voort. Toen de MGB in 1962 op de markt kwam, was het een immens succes. Met meer dan een half miljoen verkochte exemplaren schreef de MGB geschiedenis voor de Britse sportauto en de auto-industrie. Tot 1980 was de MGB de hoeksteen waarop de reputatie van MG – en bij uitbreiding alle Britse sportwagens – rustte.

MG expo 3

Twee comebacks

MG beleefde een comeback aan het einde van de jaren 1990 met de MGF, een roadster geïnspireerd op de vroegere modellen van het merk. Het merk kwam in handen van de BMW-groep. Andere modellen volgden, maar dat waren vaak gewoon Rovers met een ander logo en sportief uiterlijk. Na het faillissement van Rover raakte MG in de vergetelheid, voor het weer in de schijnwerpers verscheen onder impuls van de Chinese autogigant SAIC. De zeer rijke geschiedenis van MG wordt verteld in een tentoonstelling die van 07/11 tot 03/12 loopt in Autoworld. Verschillende emblematische MG-modellen worden er getoond.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon