Oldtimers

Mercedes 230 SL van Stirling Moss onder de hamer

Stirling Moss, die in 2020 overleed, wordt beschouwd als een van de beste F1-piloten ooit. Fans van dit Britse icoon letten maar beter op, want ‘s mans Mercedes 230 SL Pagode wordt binnenkort geveild in het Verenigd Koninkrijk.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 31/07/2022 | Leestijd: 2 min

De liefdesverhouding tussen Stirling Moss en Mercedes begon in 1955, toen de Britse coureur achter het stuur van een Formule 1-bolide van het Duitse merk kroop. Hetzelfde jaar won Moss de befaamde Mille Miglia in een 300 SLR, wat de band alleen maar versterkte.

Moss was dol op Mercedessen. In 1966 kreeg hij de gelegenheid om een proefrit te maken in een 230 SL Pagode, waarop hij onmiddellijk smoorverliefd werd. De man was niet alleen gek op het lijnenspel, maar ook op de rijeigenschappen van het model. Niet verwonderlijk besloot hij om een exemplaar te bestellen voor persoonlijk gebruik.

Advertentie – lees hieronder verder

Mercedes Moss

Uniek

Moss wilde eigenlijk een 250 SL kopen, uitgerust met een 150 pk sterke 2,5 liter (een hoog vermogen voor die tijd), maar die versie was enkel op de Amerikaanse markt verkrijgbaar, met het stuur aan de linkerkant dus. Gelukkig voor de Brit was Mercedes bereid om de krachtbron van zo’n 250 SL in zijn 230 SL te lepelen.

Mercedes Moss 3

Dat was trouwens niet de enige bijzonderheid, want op Moss’ vraag voorzag Mercedes de hardtop van de wagen van een luik om lucht in het passagierscompartiment te laten, net als bij bepaalde 300 SL’s.

Mercedes Moss 4

Nooit gerestaureerd

Met het oog op een communicatieve operatie werd een officiële sleuteloverdracht georganiseerd in aanwezigheid van een fotograaf. Ingeschreven als ‘M7′ (7 was Moss’ geluksgetal, nvdr), werd de auto afgeleverd aan Stirling en zijn vrouw, Elaine.

Mercedes Moss 5

Om een voor ons onbekende reden werd de Mercedes in 1968 verkocht en in 1970 lichtgrijs gespoten. De wagen kwam vervolgens in een privécollectie terecht en stond jarenlang tentoongesteld in de biljartkamer van een Brits landhuis. De vierwieler met amper 79.485 mijl op de teller is 100% origineel en moet deels worden gerestaureerd (vooral de remmen zouden er slecht aan toe zijn…).

Te veil

Op 26 augustus zal Silverstone Auctions de unieke 230 SL Pagode onder de hamer doen verdwijnen. De waarde ervan wordt geschat op 120.000 tot  150.000 Britse Ponden, wat neerkomt op 141.145 tot 176.432 euro.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie