Oldtimers

Verrassende cijfers over oldtimers in België

De FIVA, de Internationale Federatie voor Oldtimers, publiceerde een sociaal-economisch rapport over oldtimers. In deze studie staan ook cijfers voor België, en die zijn best verrassend.

Geschreven door David Leclercq | 02/11/2021

De FIV (Fédération Internationale du Véhicule Ancient) heeft inderdaad een groot onderzoek uitgevoerd op internationaal niveau. Deze federatie wou een grote sociaal-economische kaart opstellen, zowel met betrekking tot verzamelaarsvoertuigen als tot hun eigenaars. De FIVA voerde ook een deel van haar onderzoek uit in België. En dit is wat je ervan moet onthouden.

Gemiddelde leeftijd van 48 jaar

In België is de gemiddelde leeftijd van een oldtimer 48 jaar. Dus veel meer dan de 30 jaar die de wetgeving voorschrijft om de status van oldtimer te verkrijgen en ook een O-plaat met alle daaraan verbonden voordelen (en ook enkele nadelen). Noteer eveneens dat bij de motorfietsen de gemiddelde leeftijd nog steeds iets hoger is: 54 jaar.

Gemiddelde jaarlijkse afstand = 1.160 km

Belgische oldtimers leggen gemiddeld 1.160 km per jaar af.  Dit is uiteraard iets minder met de oldtimermotoren waarvoor het gemiddelde naar 1.048 km per jaar zakt. Logisch. De FIVA schat dat onze oldtimers ongeveer 13 keer per jaar hun garage verlaten.

Welke leeftijd hebben de verzamelaars?

oldtimer rally

Oldtimers verzamelen is een zaak van liefhebbers van een zekere leeftijd. Slechts vier op de tien eigenaars zijn immers jonger dan 50 jaar, wat de gemiddelde leeftijd van de Belgische verzamelaar op 58 jaar brengt. We leren ook dat 98% van de eigenaars mannen zijn en dat er evenveel actieve mensen als gepensioneerden zijn.

Wat is de gemiddelde waarde van een oldtimer?

De gemiddelde waarde van een oldtimer is 26.200 euro.  Dat is vrij hoog. Wel wordt deze waarde bepaald op basis van de waardering van de eigenaars zelf en is dus een beetje subjectief. Deze vrij hoge waarde weerspiegelt echter niet de financiële situatie van de eigenaars. Eén auto op twee is namelijk minder dan 10.000 euro waard.

Welk inkomen hebben de verzamelaars?

Je zou kunnen denken dat de meeste verzamelaars vrij welgestelde of zelfs rijke personen zijn, maar in de realiteit is dit niet het geval. Het gemiddelde gezinsinkomen is € 55.000 per jaar. Voor de helft van de verzamelaars is het zelfs minder dan 40.000 €.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's