Oldtimers

Wat maakte de Skoda 935 Dynamic zo spectaculair?

Het was in 1935 dat Skoda de 935 Dynamic onthulde, een conceptcar die destijds op meerdere vlakken spectaculair was.

Geschreven door David Leclercq | 27/06/2021

Skoda maakt nu deel uit van de Volkswagen Groep, maar we mogen niet vergeten dat het merk kan terugblikken op een rijke geschiedenis van ruim 125 jaar. Tot aan de Tweede Wereldoorlog toonde Skoda zelfs een verbazingwekkende innovatie, zoals met deze 935 Dynamic, een conceptcar die in 1935 werd uitgebracht ter gelegenheid van de Praagse autoshow.

Spectaculair

De 935 Dynamic was innovatief voor zijn tijd en pakte uit met een voortreffelijke aerodynamica, en dit lang voor de komst van de moderne windtunnels die het mogelijk maken om de luchtstromen uiterst te verfijnen. Met zijn heerlijke “art deco” trekjes had de 935 Dynamic een luchtweerstandcoëfficiënt van 0,37 (Cx). Dat lijkt nu inderdaad veel, maar indertijd hadden de auto’s zowaar het profiel van een wandkast en stond de aerodynamica helemaal niet bovenaan de prioriteitenlijst van de ontwikkelaars.

Advertentie

Waterkoeling

Een andere bijzonderheid voor die tijd: waterkoeling voor de 2 liter viercilinder die voor de aandrijving zorgde. Even verrassend: de transmissie naar de wielen gebeurde via een elektromagnetische, handgeschakelde vierversnellingsbak, die was ontworpen door een Franse toeleverancier (Cotal). Kortom, dit model dat wordt tentoongesteld in het museum van Skoda, naast de fabriek van Mlada Moleslav in Tsjechië, is zeker een bezoekje waard.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook