Concept Cars

5 spraakmakende auto’s die nét niet in productie mochten

De automobielgeschiedenis zit vol modellen die nooit volop het straatbeeld hebben mogen opfleuren omdat ze op het nippertje rood licht kregen voor productie. Dit is onze top 5…

Geschreven door De redactie | 28/04/2020

Range Rover SV Coupé

RR SV Coupé

De prachtige Range Rover SV Coupé kwam onder de spots van het Autosalon van Genève in 2018, met de bedoeling om een beperkte reeks van 999 exemplaren te bouwen. Een prijsstelling was er al (€ 293.240), net als een aantal kopers die een aanbetaling hadden gedaan. Begin 2019 kwam de pijnlijke aankondiging dat de SV Coupé toch niet in productie zou gaan. Een duidelijke reden werd nooit meegedeeld, al zou de herstructurering binnen Jaguar Land Rover roet in het eten hebben gegooid.

Volkswagen EA-48

Volkswagen EA-48

In het begin van de jaren vijftig kwam de verkoop van de Volkswagen Kever moeilijk op gang. Het management besliste daarop om een tweede, eveneens compact model te ontwikkelen. De 600 (EA-48 intern) was in tegenstelling tot bovengenoemde gezegend met een monocoque-structuur en had zijn motor en aandrijving voor- in plaats van achteraan. In 1956 werd het project stopgezet omdat de Kever tegen dan wel zeer goed verkocht.

Seat Formula

Seat Formula

Deze uiterst strakke Seat dateert van 1999 en droeg een 240 pk sterke 2-liter in het midden. Opvallend waren de “Lamborghini-deuren”, maar ook zijn lage gewicht van 900 kg. Naar verluidt had de Formula 5 seconden nodig om van 0 tot 100 km/u te sprinten. Waarom hij er uiteindelijk niet kwam? De VW-top vond dat de Spaanse fabrikant zich op hatchbacks moest richten. Jammer maar helaas…

Lancia Fulvia

Lancia Fulvia

Lancia wordt tegenwoordig alleen nog maar in Italië verkocht. In 2003 was er nochtans wereldwijde interesse in deze Fulvia, een studiemodel met productieplannen. De basis en een 140 pk sterke 1,7-liter hadden ze al (van Fiat), maar het project is een stille dood gestorven.

Jaguar C-X75

C-X75 Spectre

De spannendste auto van dit lijstje. De C-X75 kwam in 2010 in de openbaarheid om de 75ste verjaardag van Jaguar te vieren. Het ging om een plug-in hybride met 4 elektromotoren aan boord (één voor elk wiel) en een gecombineerd vermogen van 780 pk. Het plan was om 250 stuks te bouwen, maar drie jaar later ging de stekker finaal uit het project, om financiële redenen. Als “troost” mocht de C-X75 in 2015 opdraven in de Bond-film “Spectre”.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook