Automarkt

26% meer bedrijfswagens op 5 jaar tijd

Arceta heeft een enquête uitgevoerd waaruit blijkt dat in België 80% van het woon-werkverkeer nog steeds met de auto gebeurt. Daarnaast zijn er nog nooit zoveel bezitters van bedrijfswagens geweest. Dat zijn er 26% meer dan 5 jaar geleden.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 17 jan. 2022 | Leestijd: 4 min

De Belg houdt van de auto en dat geldt ook voor de werkgevers. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête van de HR-dienstverlener Acerta: 80% van de verplaatsingen naar het werk gebeuren nog steeds met de auto en het aantal bedrijfswagens is nog nooit zo hoog geweest als in 2021. Deze resultaten zijn verbluffend, omdat ze duidelijk ingaan tegen de stroom van wat we ons de afgelopen maanden voorstelden met onder andere beperktere mobiliteitsbehoeften door de noodzaak om de CO2-voetafdruk te verkleinen en de coronacrisis die structureel telewerken stimuleert.

De studie van Acerta omvatte meer dan 330.000 werknemers en we leren dat de Belg gemiddeld op 20 km van zijn werkplek woont, ook al neemt de afstand elk jaar iets meer toe – voorheen was dat minder.

Advertentie – lees hieronder verder

Steeds meer bedrijfswagens

Nog verrassender, terwijl we het hebben over collectieve en gedeelde mobiliteit en de noodzaak om onze ‘koolstofvoetafdruk’ te verkleinen, is dat er blijkbaar nog nooit zoveel bedrijfswagens in België zijn geweest. Nu geniet 22% van de werknemers ervan. Dat is 2,6% meer dan in 2020, 8,3% meer dan in 2019 en 26% meer dan in 2016. 

26% de voitures de société en plus en 5 ans

In een interview met l’Echo geeft de Renta federatie aan dat ze in 2021 een stijging van 2 tot 3% van de bedrijfswagens heeft waargenomen. Dit is aanzienlijk en toont het steeds groeiende aandeel van de bedrijfswagen in de inschrijvingen aan. Deze zijn nu goed voor bijna 60% van de mix en waarschijnlijk meer aangezien veel bestellingen in 2021 niet konden worden gedaan vanwege de tekorten. Het is dus waarschijnlijk dat we de komende maanden nog een inhaalbeweging zullen zien.

Groener

Toch dragen bedrijfswagens ook bij tot de vergroening van het Belgische wagenpark. Want hoewel het huidige wagenpark nog voornamelijk uit diesels bestaat (67%), worden hybrides en 100% elektrische auto’s steeds populairder, vooral door de nieuwe wetgeving die vanaf 2026 voorziet in de aftrekbaarheid van nog enkel elektrische voertuigen. Hybrides zijn bijvoorbeeld ook sterk gegroeid en bereikten in 2021 een marktaandeel van 5,7%. Het aandeel elektrische auto’s is nog steeds symbolisch, maar zal naar verwachting snel toenemen met de belastingmaatregelen die onlangs zijn genomen.

Uit de Acerta-studie blijkt ook dat ook het openbaar vervoer sterk terugvalt, en dat al enkele jaren: terwijl 8,3% van de werknemers er in 2019 gebruik van maakte, was dat in 2020 slechts 8,1% en in 2021 7,8%.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie