Economie

Tesla gaat elektrische auto van 25.000 euro bouwen in Duitsland

Tesla heeft aangekondigd dat zijn Duitse fabriek een nieuw 100 procent elektrisch model gaat bouwen met een prijs de 25.000 euro. Elon Musk vertelde werknemers van de Berlijnse Gigafactory over het project tijdens een rondleiding door de fabriek.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 7 nov. 2023 | Leestijd: 5 min

Een betaalbare elektrische auto bouwen: het is de droom van elke autofabrikant, vooral in een tijd waarin de auto-industrie een grote verschuiving naar elektrische auto’s meemaakt. Het is een complexe uitdaging maar wel een noodzakelijke, want de prijs is momenteel het grootste struikelblok voor deze transitie.

Autoconstructeurs werken daarom hard aan een betaalbare elektrische auto die eindelijk voor een groot publiek betaalbaar is. Tot nu toe is alleen Dacia hierin geslaagd met de Spring, een opmerkelijk model. Die wordt nu van antwoord gediend door de nieuwe Citroën ë-C3, die minder dan 25.000 euro zal kosten.

Advertentie – lees hieronder verder

Tesla wil ook populair zijn

Vandaag komen we te weten dat Tesla ook van plan is om zo snel mogelijk een elektrische auto op de markt te brengen voor een prijs van 25.000 euro. Het nieuws, waarover persbureau Reuters bericht, werd door Elon Musk zelf verteld tijdens een bezoek aan de nieuwe Gigafactory in Grünheide, in de buurt van Berlijn (Duitsland).

De informatie werd volgens Reuters gemeld door een bron dicht bij het dossier, maar is niet officieel bevestigd door Tesla. We weten echter wel dat de ambities voor de Duitse fabriek hoger liggen dan nu: de capaciteit van deze productielijn moet binnen een paar maanden verdubbelen tot een miljoen auto’s per jaar.

De uitdaging van goedkoper produceren

Het is niet de eerste keer dat Tesla – en Elon Musk in het bijzonder – spreekt over de komst van een elektrische auto die 25.000 euro (of dollar) kost. In 2018 speelde Musk al met het idee, maar hij zag het pas over drie jaar vorm krijgen. In 2022 kwam het onderwerp opnieuw ter sprake bij de miljardair, maar Musk gaf aan dat hij de noodzakelijke technologieën voor zo’n auto nog niet helemaal onder de knie had – al is niet duidelijk over welke technologieën hij het precies had – en het project werd in de koelkast gezet.

Sommige bronnen melden echter dat Tesla nu de technologie in huis heeft om veel goedkopere auto’s te produceren. Zo zou het mogelijk zijn om bijna de hele onderkant in één stuk te maken. Mogelijk is de technologische doorbraak een feit en kan Tesla nu overwegen om zo’n auto te produceren, wat noodzakelijk lijkt als de constructeur tegen 2030 twintig miljoen auto’s wil verkopen. De prijs blijft het breekpunt. Volgens Jato Dynamics bedroeg de gemiddelde prijs van een elektrische auto in Europa in de eerste helft van 2023 meer dan 65.000 euro, vergeleken met 31.000 euro in China.

Elon Musk kondigde ook aan dat de werknemers in 2024 een loonsverhoging van 4 procent krijgen, terwijl ze in december ook een bonus van 1.500 euro ontvangen om een deel van de inflatie in 2023 te compenseren. Deze vrijgevigheid van de CEO van Tesla zal de arbeiders van de fabriek wellicht niet aanzetten om een elektrische Tesla te kopen, want volgens studies krijgen de arbeiders van de gigafabriek tot nu toe 20 procent minder betaald dan voorzien in de cao…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon