Elektrisch

“Elektrisch model apart parkeren wegens brandgevaar”

Wegens een brandrisico van de batterij raadt General Motors aan om de elektrische Chevrolet Bolt minstens 15 meter van andere auto’s te parkeren in een garage. Ook de verwante Opel Ampera-E die in Europa op de markt is, was al het voorwerp van een terugroepactie.

Geschreven door Alain De Jong | 21/09/2021

Het accuprobleem van de Chevrolet Bolt en zijn Europese neef Opel Ampera-E is blijkbaar meer dan een kinderziekte die verholpen moet worden.

Enkele spontane batterijbranden van de Amerikaanse versie leidden al eerder tot een massale terugroepactie om de accu’s te vervangen door een nieuw exemplaar van een recentere generatie waarmee het probleem zou moeten opgelost zijn.

Tiental accubranden bekend

Blijkbaar heeft de Amerikaanse constructeur er toch nog geen volledig vertrouwen in, want uit berichten in de lokale media blijkt dat General Motors nu de eigenaars van de Chevrolet Bolt adviseert om hun EV minimaal 15 meter van andere auto’s te parkeren in een garage, en bij voorkeur op de hoogste verdieping van een ondergrondse parkeergarages omwille van het mogelijke brandgevaar.

Chevrolet Bolt Batteries

Met deze veiligheidsafstand hoopt de constructeur de verdere verspreiding van een eventuele brand te beperken, en door dichter bij de uitgang te parkeren moet de brandweer ook makkelijker bij het brandende voertuig raken.

Er zijn in de Verenigde Staten een tiental gevallen bekend van een accubrand in de Chevrolet Bolt, maar in Europa werden vooralsnog geen problemen gemeld met de Opel Ampera-E (foto boven). Toch maakt men zich ook hier zorgen over de bijkomende brandrisico’s die elektrische wagens in parkeergarages kunnen opleveren.

Er gingen zelfs al stemmen op om EV’s de toegang te verbieden. Intussen werkt de brandweer ook bij ons aan specifieke protocols om branden met elektrische wagens in parkeergarages snel en efficiënt te kunnen blussen.

Video: Scott Virgin / YouTube

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook