Elektrisch

Hoe vind je de 1.000 gratis laadpalen in België?

De elektriciteitsprijzen stijgen in Europa tot het punt dat het opladen van een elektrische auto duurder is geworden dan een volle tank brandstof. Toch is het nog steeds mogelijk om gratis op te laden. Dat gaat als volgt.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 6 okt. 2022 | Leestijd: 4 min

Op een paar maanden tijd is de prijs van energie geëxplodeerd, en vooral die van elektriciteit die van 80 euro per MWh naar meer dan 650 euro per MWh is gegaan. Deze context maakt het erg moeilijk voor wie zich verwarmt met elektriciteit, maar ook voor wie met een elektrische auto rijdt, omdat de huidige (tijdelijke?) daling van de brandstofprijzen vandaag een volle tank benzine weer goedkoper maakt dan een oplaadbeurt voor een elektrische auto.

Dit is de wereld op zijn kop, terwijl juist de zeer lage kosten van een laadbeurt nog steeds een van de weinige argumenten waren voor het winstmodel van een elektrisch voertuig op de lange termijn.

Advertentie – lees hieronder verder

In deze context zijn er echter nog steeds enkele oplossingen, waaronder die van de gratis terminals met een vrije toegang. Volgens de ontwikkelaar van de Chargemap-applicatie die alle laadpalen in Europa verzamelt, zijn dat er zelfs zeer veel: 23.000 in Europa en iets meer dan 1.000 enkel op Belgisch grondgebied.

Filteren met de app

Natuurlijk is het noodzakelijk om deze gratis terminals te kunnen vinden, want ze staan soms op parkings van supermarkten of op relatief rustige plaatsen.

Pour recharger une voiture électrique, il y a moyen de contourner le prix élevé de l’électricité... Voici comment.

Hoe doe je dat? Welnu, door gebruik te maken van de Chargemap-applicatie en de zoekfilter “alleen gratis terminals”. In een paar seconden krijgt de gebruiker dan alle gratis oplaadpunten te zien die beschikbaar zijn rond zijn positie. Zo gemakkelijk is het. En Chargemap gaat nog verder: gezien de verschillende laadstandaarden, kan je met de applicatie ook het type stekker of het beschikbare laadvermogen selecteren..

Onder de bedrijven die steeds gratis opladen aanbieden, zijn er uiteraard de grote retailers zoals Lidl, Carrefour, Delhaize of Ikea. Merk op dat op deze plaatsen opladen duidelijk wordt aangeboden aan klanten van de winkels en dat het soms nodig is om een klantenkaart te hebben om ze te gebruiken. Wat betekent dat de gebruiker wordt getraceerd en dat men kan zien of hij daadwerkelijk zijn boodschappen daar heeft gedaan.

Pour recharger une voiture électrique, il y a moyen de contourner le prix élevé de l’électricité... Voici comment.

Chargemap geeft ook aan dat sommige bioscopen, hotels of restaurants soms ook een gratis laadbeurt aanbieden. Let echter op dat met dit gratis opladen, want sommige bedrijven durven al eens de stroom van de terminals te beperken, zodat het hen minder kost. Logisch. Maar goed om weten, zodat je weet dat je niet gehaast moet zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon