Elektrisch

Nieuw ‘gezondheidscertificaat’ voor batterijen van elektrische tweedehandswagens

In een elektrische auto blijft de batterij het meest kritieke element. Met de jaren wordt ze minder en minder performant, tot op het punt dat je ze moet vervangen. Op de tweedehandsmarkt worden vaak vragen gesteld bij de resterende levensduur van de batterij. Er is nu een manier om die te kennen: Moba.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 4 okt. 2022 | Leestijd: 4 min

De batterij blijft meer dan ooit de achilleshiel van de elektrische auto. Ze is ontworpen om een ​​bepaald aantal laad- en ontlaadcycli aan te kunnen, waardoor op een gegeven moment het batterijpakket vervangen moet worden om de oorspronkelijke autonomie en oplaadsnelheid terug te krijgen. Het probleem is dat de batterij het duurste onderdeel is om te vervangen in een elektrische auto. Het is niet ongewoon dat de prijs oploopt tot 200 euro per kWh of zelfs meer.

In deze context blijft het een delicate zaak om een ​​elektrische tweedehandswagen te kopen. Als potentiële koper heb je namelijk geen zicht op het vroegere gebruik en de slijtage van het batterijpakket. Om kopers gerust te stellen, heeft een start-up recent een batterijcertificaat of -pas gelanceerd waarmee je de werkelijke gezondheidstoestand van de batterij te weten komt.

Advertentie – lees hieronder verder

Cellen in topvorm?

Connaître la santé d’une batterie d’une voiture d’occasion sera bientôt possible en toute transparence...

Kennis van de staat van de batterij (State of Health of SoH in het Engels) is uiteraard essentieel om de markt voor elektrische tweedehandswagens te laten floreren en om het vertrouwen van de consument te winnen. Het is erg onaangenaam als je een auto koopt en meteen enkele duizenden euro’s moet betalen voor de vervanging van het batterijpakket om een acceptabele autonomie te hebben. Dat is ongeveer hetzelfde als een auto met verbrandingsmotor kopen waarvan je de motor moet vervangen…

De start-up Moba maakt het mogelijk om de staat van een batterij te kennen, op een zeer eenvoudige manier. Dit diagnosesysteem kan namelijk simpelweg bediend worden met een smartphone die via een OBD-aansluiting is verbonden is met de sturing van de auto in kwestie.

Connaître la santé d’une batterie d’une voiture d’occasion sera bientôt possible en toute transparence...

Het resultaat van deze connectie is een attest van de goede (of slechte) gezondheid dat toegevoegd kan worden aan de advertentie voor de verkoop van de auto. Een duidelijk teken van kwaliteit en vertrouwen. Een papieren versie kan ook afgedrukt worden en aan de koper gegeven worden.

Niet alleen voor professionals

Voorlopig is Moba een interessante oplossing, die niet alleen is voorbehouden aan professionals. Geïnteresseerde particulieren kunnen namelijk ook gewoon rechtstreeks online een kit kopen (Moba e-shop portaal).

Er bestaan ook andere oplossingen, zoals www.mybatteryhealth.com, dat een applicatie aanbiedt (iOs en Android) om voor 25 euro een volledige status te verkrijgen. Deze analyse toont niet alleen de gezondheid van de batterij, maar ook de theoretische actieradius op basis van de EPA- of WLTP-norm en de energiecapaciteit van het pakket.

Deze initiatieven zijn noodzakelijk, aangezien er naar schatting meer dan 14,5 miljoen gebruikte elektrische auto’s op de markt zullen zijn in Europa tegen 2035, wanneer de verbrandingsmotor (voor nieuwe auto’s) zal worden uitgefaseerd. Het is duidelijk dat, net als bij een tweedehands smartphone, de staat van de batterij een cruciale factor zal zijn in het verkoop- en aankoopproces.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon