Elektrisch

Nieuwe regels voor steps: tijd om hard op te treden

Sinds 1 juli 2022 zijn elektrische steps onderworpen aan de wegcode en strenge omkaderende regels. De afgelopen weken hebben de autoriteiten de gebruikers hiervan bewust gemaakt. Maar nu is de tijd van repressie aangebroken.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 30 jul. 2022 | Leestijd: 3 min

Sinds 1 juli 2022 gelden voor het gebruik van elektrische steps nieuwe regels. Dat werd tijd, want deze vervoermiddelen voor zachte mobiliteit veroorzaakten een kakofonie op de weg en op de plaatsen die voorbehouden zijn voor voetgangers. Voortaan is het niet meer toegelaten om eender wat te doen met een step. Je moet nu bijvoorbeeld 16 jaar oud zijn om ermee te rijden en dat mag je niet met z’n tweeën doen. Een andere nieuwe regel is de snelheidslimiet van 20 km/u, die in voetgangersgebieden wordt verlaagd naar 6 km/u. Van rijden op voetpaden is geen sprake meer.

Natuurlijk zijn de gebruikers van steps vaak stadsbewoners, maar ook relatief jonge personen die zich niet altijd goed informeren via de traditionele media. Daarom bleven de autoriteiten tijdens de eerste vier weken van de nieuwe regelgeving nog begripvol. Maar vandaag verandert de toon en gaan ze over tot repressie om de boodschap duidelijker over te brengen.

Advertentie – lees hieronder verder

Boetes bij de vleet

De autoriteiten hanteren nu een nultolerantie voor wie die deze regels niet respecteert. Op de rotonde van Montgomery in Sint-Pieters-Woluwe, een belangrijk kruispunt voor steps, vond al een grote politieactie plaats. En de politie was hard. Sommigen werden betrapt op rijden met twee personen op een step. Resultaat: 58 euro boete. Twee steps waarvan de maximumsnelheid flirtte met 50 km/u werden in beslag genomen en een andere haalde zelfs 90 km/u.

Vous utilisez une trottinette électrique ? Faites bien attention à ce qui suit...

Deze repressie is niet zonder reden: voetgangers blijven klagen over het gedrag van veel gebruikers van elektrische steps. De veiligheid van iedereen moet gerespecteerd worden. Er zijn steeds meer controleacties in Brussel: Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem zijn bijzonder actief en de controles zijn de jongste dagen toegenomen. Wellicht zullen ook andere steden in ons land volgen.

Dit jaar werden al meer dan 1.000 overtredingen met steps genoteerd. In de zone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem) werden deze maand 41 overtredingen opgetekend. Tien keer werd meer dan één persoon vervoerd en in zeven gevallen was een minderjarige onder de 16 jaar de bestuurder. Vergeet bovendien niet dat je een boete van 116 euro riskeert als je je step verkeerd parkeert.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie