Elektrisch

Premie elektrische wagens in Vlaanderen: hoe werkt het?

Er is al heel wat inkt gevloeid over de nieuwe premie voor elektrische wagens in Vlaanderen. Maar hoe zit het systeem precies in elkaar? En aan welke voorwaarden moet je voldoen? Gocar.be onthult in primeur de details.

Robin Van den Bogaert | Gepubliceerd op 13 nov. 2023 | Leestijd: 4 min

Er circuleert heel wat informatie over de aankooppremie voor elektrische auto’s in Vlaanderen en de jongste weken vloeide er al veel inkt over. De premie is nu goedgekeurd door de Vlaamse regering, die de regeling ook hier en daar nog heeft aangepast. Tijd om even dieper in te gaan op de details en voorwaarden van deze nieuwe maatregel.

Wie kan de premie aanvragen?

De premie is bedoeld voor particulieren, vzw’s en autodeelbedrijven die een voertuig kopen. Private leasing komt dus niet aanmerking.

Advertentie – lees hieronder verder

Voor welke wagens?

De premie geldt voor zero-emissievoertuigen. In theorie zouden dus ook waterstofwagens in aanmerking komen, maar door hun hoge prijs gaat het in de praktijk alleen over elektrische voertuigen. De premie is gericht op wagens bedoeld voor personenvervoer (M1), wagens voor goederenvervoer met een beperkt gewicht tot 3.500 kg (N1) en microcars  (L7e-C). Zowel nieuwe wagens als tweedehandswagens komen in aanmerking.

Microlino

Hoe duur mag de wagen zijn?

Nieuwe auto’s mogen hoogstens 40.000 euro kosten. Het gaat hierbij niet om de catalogusprijs maar wel om de aankoopprijs op de factuur, inclusief werkelijk de betaalde btw, opties, accessoires en kortingen, met uitzondering van overnamekortingen. Ook auto’s met een catalogusprijs boven 40.000 euro die dankzij een korting onder de grens duiken, komen dus in aanmerking. Ongetwijfeld zullen veel automerken hierop inspelen.

Voor tweehandswagens mag de initiële catalogusprijs maximaal 60.000 euro bedragen. Dit is om te voorkomen dat je pakweg voor een Porsche Taycan een premie zou ontvangen.

Hoe vraag je de premie aan?

Je moet je binnen de negentig dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst aanmelden op een webportaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Uiteraard heb je een kopie van de verkoopovereenkomst nodig. Binnen de negentig dagen na de inschrijving van het voertuig lever je een kopie van de factuur, een betalingsbewijs en inschrijvingsbewijs af. Daarna wordt de premie uitbetaald op je rekeningnummer.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Ja. Zo ben je verplicht om je wagen minstens drie jaar te houden. Het voertuig moet ook ingeschreven zijn op een adres in het Vlaamse Gewest.

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor nieuwe wagens bedraagt de premie 5.000 euro in 2024, 4.000 euro in 2025 en 3.000 euro in 2026. Grote organisaties die een nieuwe wagen kopen, krijgen telkens 3.000 euro. Voor een tweedehands ontvang je respectievelijk 3.000 euro, 2.500 euro of 2.000 euro.

In het geval van de microcars zit er wel een limiet op: de premie kan niet hoger zijn dan 25 procent van de aankoopprijs.

Wat als je nu al een elektrische wagen besteld hebt?

Goed nieuws: de regeling geldt met terugwerkende kracht voor auto’s besteld vanaf 25 september 2023. Voorwaarde is wel dat de auto pas ingeschreven wordt in 2024.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon