Elektrisch

Reusachtig branddeken blust brandende EV’s

Een elektrische auto die vuur heeft gevat, is zeer moeilijk te blussen op de klassieke manieren. Maar dit reusachtige branddeken brengt de oplossing. Beelden: Centro Zaragoza

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 17/09/2022 | Leestijd: 2 min

De energietransitie zorgt voor tal van nieuwe problemen, ook op vlak van veiligheid. Zo is de accu van een elektrische auto zeer moeilijk te blussen, waardoor dit type wagen bijvoorbeeld dreigt geweerd te worden uit ondergrondse parkeergarages.

Uit de ervaringen blijkt weliswaar dat EV’s niet vaker in brand schieten, maar aangezien het vuur moeilijk – of niet – gedoofd kan worden, is het risico dat de brand overslaat op het hele gebouw veel groter. En dat willen de brandweer en de eigenaars van de gebouwen natuurlijk te allen kosten vermijden.

Advertentie – lees hieronder verder

In open lucht laat de brandweer nu vaak de brandende EV gewoon uitdoven – wat zeer lang kan duren – en wordt het voertuig daarop in een container met water gezet, gedurende minstens een dag, tot de accu absoluut niet meer smeult. Dat is natuurlijk maar een halve oplossing.

Reusachtig branddeken

L’incendie d’une voiture électrique est très difficile à éteindre par les moyens traditionnels.

Beter is het reusachtige branddeken van het bedrijf Bridgehill dat over de hele wagen gaat en het vuur verstikt. Dit is trouwens ook geschikt voor klassieke wagens met verbrandingsmotoren, omdat het eveneens verhindert dat giftige dampen en rook zich volop in de omgeving verspreiden. Inderdaad, soms zijn eenvoudige oplossingen nog de handigste.

Het branddeken van Bridgehill is 6 op 8 meter groot en weegt ongeveer 26 kilogram. En zoals uit de test van Centro Zaragoza blijkt in de onderstaande video, is de werking zeer efficiënt. Op enkele minuten tijd weer de vuurzee rond een Nissan Leaf bedwongen en daalde de temperatuur van meer dan 1.000 graden naar minder dan 100 graden Celsius.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie