Wat zegt de wet?

Ben je sowieso aansprakelijk voor een ongeval als je je gordel niet draagt?

Er wordt wel eens gezegd dat je sowieso mee aansprakelijk bent voor een ongeval als je je gordel niet draagt. Maar is dat wel zo? Een vonnis van de politierechtbank in Veurne geeft aan wat je rechten dan zijn.

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 9 aug. 2017 | Leestijd: 3 min

Wat was er gebeurd?

Een personenwagen kwam in aanrijding met een vrachtwagen. Hierbij was de vrachtwagenbestuurder in fout. De automobilist droeg geen gordel en kwam met zijn aangezicht tegen de voorruit terecht. Hij wilde dat de verzekeraar van de vrachtwagenbestuurder zijn schade vergoedde. De verzekeraar was hier niet toe bereid. Hij meende dat als de automobilist zijn gordel zou hebben gedragen de schade niet dezelfde zou zijn geweest. Er zouden dan naar zijn zeggen geen of minder letsels geweest zijn.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat besliste de rechter?

Voor de rechtbank kreeg de verzekeraar deels gelijk. De rechter was van mening dat wie zijn gordel niet draagt aan ‘risico-aanvaarding’ doet. Hij verhoogt op die manier namelijk het risico om een ernstig letsel op te lopen bij een ongeval. De rechter veroordeelde uiteindelijk de verzekeraar van de vrachtwagen tot 3/5 van de te betalen schadevergoeding en de automobilist tot 2/5 daarvan.  

Wat moet je onthouden?

Als je je gordel niet draagt in je wagen bega je vooreerst een verkeersovertreding. Word je betrapt, dan riskeer je een boete. Er is echter nog een ander risico gekoppeld aan het niet dragen van je gordel. Je riskeert namelijk dat als je betrokken raakt bij een ongeval de verzekeraar van de aansprakelijke weigert een deel van je schade te betalen. De rechtbank volgt die verzekeraars ook geregeld en stelt mensen die hun gordel niet dragen vaak (mee) aansprakelijk voor de letsels die veroorzaakt worden door het niet-dragen van de gordel.

 

Pol. Veurne 17 juni 2010, ERV 33

 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon