Wat zegt de wet?

Hoe moet ik mijn parkeerschijf gebruiken?

Als je je auto parkeert in een zogenaamde ‘blauwe zone’ moet je je parkeerschijf plaatsen. Maar hoe ga je daarbij precies te werk?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 12 dec. 2017 | Leestijd: 3 min

In Ninove kregen verschillende mensen een parkeerretributie omdat ze de pijl van hun parkeerschijf stipt op het uur van aankomst hadden geplaatst. Maar wat deden zij dan precies verkeerd? We zetten de spelregels nog even op een rijtje.

Wanneer moet je je schijf gebruiken?

Advertentie – lees hieronder verder

Je moet je parkeerschijf gebruiken als je je wagen parkeert in een blauwe zone. Dit geldt niet als je in het bezit bent van een bewonerskaart, op voorwaarde dat de signalisatie duidelijk de tekst “uitgezonderd bewoners” vermeldt.

Het gebruik van de parkeerschijf is in zo’n zone verplicht van 9 uur tot 18 uur, alle werkdagen inclusief zaterdag. Op zon- en feestdagen moet je je schijf niet gebruiken tenzij er andere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie.

Hoe moet je ze gebruiken?

Je dient de parkeerschijf achter de voorruit te plaatsen, of als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig. Bij je aankomst moet je de pijl van de parkeerschijf op het streepje plaatsen dat volgt op het tijdstip van aankomst. Je moet dus niet het exacte moment van je aankomst aanduiden maar wel de schijf op het streepje daaropvolgend zetten. Is de maximaal toegelaten parkeertijd verstreken, dan moet je de parkeerplaats verlaten.

Sancties

Hou je je hier niet aan dan riskeer je een retributie van 15 euro te moeten betalen. Je mag je schijf overigens niet verzetten en zomaar op dezelfde plaats blijven staan. Doe je dat toch dan riskeer je een boete.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon