Wat zegt de wet?

Middenvakrijders zwaarder beboeten?

Zoals de laatste maanden wel vaker in de media kwam, ergeren heel wat automobilisten zich mateloos aan middenvakrijders op de snelweg. Wat zijn de wettelijke regels die in zo’n geval spelen? Riskeren deze bestuurders een boete? En wat gebeurt er als je hen langs rechts voorbij steekt?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 7 mrt. 2018 | Leestijd: 2 min

Middenvakrijders zijn bestuurders die op de middelste rijstrook van een snelweg blijven rijden ook al zouden ze perfect rechts kunnen rijden om zo snellere automobilisten voorbij te laten rijden. De wegcode is duidelijk over wat daarbij kan en wat niet.

Rechts rijden

De wet zegt dat elke bestuurder die de rijbaan volgt zo dicht mogelijk bij de rechterrand van die rijbaan moet blijven. Die regel geldt niet als men bv. moet voorsorteren om een afrit te kunnen nemen.

Advertentie – lees hieronder verder

Dat betekent dan ook dat het niet toegelaten is om constant op de middelste rijstrook te blijven rijden als je perfect rechts zou kunnen rijden. Doet een automobilist dat toch dan riskeert hij een boete. Die bedraagt op dit moment nog steeds 58 euro. Er gaan echter al een tijdje stemmen op om deze boete te verdubbelen.

Rechts voorbij steken

Als er een middenvakrijder voor je rijdt, kan je wel eens de neiging hebben om die langs rechts voorbij te steken (als je bijvoorbeeld zelf al op de rechterrijstrook rijdt). Dit doe je maar beter niet. Als je dat toch doet riskeer je zelf een boete. Die boete is zelfs hoger … dan wat de middenvakrijder zelf riskeert. Inhalen langs rechts is volgens het verkeersreglement nu eenmaal in principe verboden.

En bij druk verkeer?

Sta je in de file dan mag je wel rechts inhalen als jouw rijstrook sneller rijdt dan de andere. In dat geval bega je geen overtreding.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon