Mobiliteit

1.400 pv’s geannuleerd door problemen met scanauto’s

Spitstechnologie kan weleens storingen vertonen. Dat heeft ook de stad Luik vastgesteld met zijn scanauto’s, auto’s die parkeerinbreuken vaststellen. Op slechts twee weken tijd moesten meer dan 1.400 pv’s geannuleerd worden. 

Geschreven door David Leclercq | 26/12/2021

In de wereld van vandaag is technologie tot meer in staat dan mensen. Of dat is toch de bedoeling: de mens vervangen door machines of computers om te besparen op de loonkosten. Helaas klopt deze inschatting niet altijd. Dat mocht nu ook de stad Luik ervaren, dat meerdere parkeerwachters verving door scanauto’s. Deze auto’s zijn uitgerust met scanners die de nummerplaten registreren en de gegevens vergelijken met de parkeerrechten in een database. Als de scan van de nummerplaat niet overstemt met een betaling, dan krijg je een boete.

Hele reeks problemen

De stad Luik gebruikt de scanauto’s om de parkeerkosten te controleren. Ze werden in januari 2020 in gebruik genomen en toen al werden verschillende problemen gesignaleerd. De toestellen functioneerden al vele maanden niet zoals het hoort en konden pas recent hun volle capaciteit benutten.

Advertentie

De zaken lopen niet zoals voorzien. Al een jaar geleden klaagden meerdere automobilisten over terugkerende fouten van de scanauto’s. In januari 2021 vroeg de vereniging van Luikse handelaars zelfs de terugtrekking van de scanauto’s want ze ontmoedigen de burgers om naar de stad te komen en hun inkopen te doen. De scanauto’s bleven echter rondrijden, wellicht omdat er geen (of te weinig) personeel was voor deze taak.

Hardnekkig

1.400 PV annulés en raison d’avaries sur les scans-cars 

Blijkbaar slepen de problemen met de boetes tot op vandaag aan. Recent werden moeilijkheden vastgesteld met het SSL-certificaat. Dat is de garantie van de gegevenscodering (en dus de veiligheid) van de informatie die uitgewisseld wordt tussen de auto en de servers. Dit probleem zou volgens berichtgeving van La Meuse twee weken geduurd hebben, van 21 november tot 3 december. En dat zal de stad heel wat geld kosten.

Het gebrek aan een geldig certificaat betekent immers dat de scanauto’s de database met parkeerrechten van automobilisten niet konden inkijken, met als gevolg 1.440 onterechte pv’s voor verkeerd parkeren. Resultaat: de politie moest alle pv’s gedurende die twee weken manueel controleren, wat deze dienst uiteraard overrompelde. De stad heeft aangegeven dat de eenheid die de vaststellingen moet verifiëren, versterkt wordt en dat alle onjuist opgestelde pv’s geannuleerd worden.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook