Wat je moet doen als je met panne langs de weg staat? Eerst en vooral aan je eigen veiligheid en die van je passagiers denken! Hier zijn de 5 belangrijkste veiligheidsregels op een rijtje.

Als je verplicht bent te stoppen, zij het door een brandend lampje, een lekke band of erger nog door rook die vanonder je motorkap ontsnapt – denk dan eerst en vooral aan je veiligheid.

1. Stel je auto veilig

Stop en parkeer – indien mogelijk – in een veilige zone: daar waar de gelijkgrondse bermen het breedst zijn, voor de vangrail (zodat je passagiers zich in veiligheid kunnen brengen achter de vangrail), of met andere woorden: zo ver mogelijk van het verkeer!

2. Trek een fluohesje aan

Trek bij pech of een ongeval je fluohesje aan, als je uit je auto moet stappen. Het is verplicht op de autosnelweg of op een openbare weg. Eigenaardig genoeg is het geen verplichting op een landelijke weg! Maar laat dat je niet weerhouden. Zet ook je waarschuwingsknipperlichten aan, al is het niet verplicht en plaats in elk geval je gevarendriehoek! 

3. Stel alle passagiers in veiligheid

Laat alle passagiers uit de auto stappen en zorg ervoor dat ze veilig en zo ver mogelijk van de drukke weg zijn ondergebracht. Zijn er vangrails, vraag de passagiers dan om er achter te gaan staan. Zo zijn ze beschut, mocht er gevaar zijn. Moet je zelf niet tussenkomen (om bijvoorbeeld een lekke band te vervangen), zorg er dan voor dat ook jij beschut bent.

4. Plaats je gevarendriehoek

Je gevarendriehoek plaatsen – een wettelijke verplichting – is belangrijk voor je eigen veiligheid en voor die van het naderend verkeer. De afstand varieert volgens de omstandigheden:

  • Op 30 meter van je auto op gewone wegen.
  • Op 100 meter van je auto op autosnelwegen.
  • In elk geval moet de gevarendriehoek zichtbaar zijn vanop een afstand van ongeveer 50 meter.
  • In de bebouwde kom mag de driehoek eventueel dichter bij het voertuig of zelfs op het voertuig opgesteld worden, als het niet mogelijk is om de afstand van 30 meter aan te houden.

5. Bel de hulpdiensten

Bel daarna een takeldienst – of beter nog – Touring pechverhelping op het nummer 070 344 777.

Lees ook: