Mobiliteit

Aantal gepersonaliseerde nummerplaten stijgt fors in België

Het aantal gepersonaliseerde nummerplaten is in België in 2023 opnieuw gestegen. En niet zomaar een beetje, want er werden meer dan 13.000 nieuwe aanvragen ingediend. Dat is natuurlijk goed voor de staatskas, hoewel niet alles is toegestaan.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 3 apr. 2024 | Leestijd: 3 min

Het is niet ongewoon om auto’s met een gepersonaliseerd nummerbord tegen te komen op onze wegen. Integendeel, het lijkt steeds vaker voor te komen. In 2023 steeg de vraag naar gepersonaliseerde nummerplaten opnieuw, met 13.286 aanvragen tegenover 11.314 in 2022, ofwel een stijging van 17,4%.

Volgens de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer (FOD Mobiliteit) zijn 2.143 van deze nummerplaten echter nooit gebruikt voor de registratie van een voertuig. Dit zijn waarschijnlijk bestellingen voor toekomstig gebruik. Volgens de FOD, ondervraagd door L’Avenir, zijn er momenteel 10.764 gepersonaliseerde nummerplaten in omloop en werden er vorig jaar 379 geschrapt, op verzoek van de eigenaar of uit respect. We mogen namelijk niet vergeten dat sommige gepersonaliseerde nummerborden nog steeds door de mazen van het net glippen.

Advertentie – lees hieronder verder

Nog steeds 1000 euro

Een gepersonaliseerde plaat kost echter slechts 1.000 euro. Ooit werd deze prijs verhoogd tot 2.000 euro om de staatskas nog sneller te vullen, maar de prijs moest weer snel worden verlaagd omdat de vraag drastisch daalde door de overdreven hoge prijs. De kentekenplaat mag maximaal 8 tekens en minstens één letter bevatten. Het is uiteraard ook niet toegestaan om er een politiek idee of een belediging op te schrijven.

De FOD zorgt er ook voor dat gepersonaliseerde nummerplaten geen verwarring veroorzaken met andere bestaande platen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om “CD” te vermelden aan het begin van het nummerbord om geen twijfel te zaaien met die van diplomatieke voertuigen. Hetzelfde geldt voor de letters W, X, Y en Z gevolgd door cijfers, die verwarring zouden kunnen veroorzaken met internationale of exportnummerplaten.

Weigeringen

Vorig jaar werden volgens de FOD 170 combinaties (of 1,3% van de aanvragen) geweigerd, voornamelijk omdat ze beledigend, kwetsend of xenofoob waren. Een spijtige zaak, aangezien dit betekent dat verschillende automobilisten ondemocratische voorstellen indienen.

plaque perso

Gepersonaliseerde nummerplaten zijn wel vaak grappig. Sommige verwijzen naar de namen van de eigenaars, maar je ziet ook regelmatig borden als “APEROOO” of “AMEN“. Belgen behouden dus hun gevoel voor humor en laten zich niet afschrikken door de prijs van deze nummerplaten. Zou jij bereid 1.000 euro uitgeven aan een gepersonaliseerde nummerplaat?

 

Foto’s : Facebook (gendarmerie de la Haute-Saône, plaques personnalisées Belgique, License plate belgium).

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon