In België zijn er naar schatting ongeveer 42.000 gepersonaliseerde nummerplaten in het verkeer. Elk jaar ontvangt de FOD Mobiliteit 11.000 nieuwe aanvragen. Een meevaller, want elke plaat wordt gefactureerd voor 1.000 euro, wat de overheid dus veel extra inkomsten oplevert.
Het principe is dat automobilisten op deze nummerplaten kunnen vermelden wat ze willen. Ze zijn dus gepersonaliseerd, maar dit leidt soms tot ontsporingen, zoals we onlangs zagen met de nummerplaat HH88, die openlijk verwees naar Hitler en het nazisme. De FOD is zich bewust van het probleem en de ontsporingen. Ze heeft een nieuw systeem ingevoerd om te filteren en ontoelaatbare aanvragen te elimineren, vooral aanvragen met racistische of politieke connotaties of beledigingen. In de praktijk is er een zwarte lijst opgesteld. Elke aanvraag wordt aan deze lijst getoetst.
Misbruik blijft duren
Ondanks de nieuwe filtering worden nog altijd ongepaste aanvragen goedgekeurd. Denk bijvoorbeeld aan de Jaguar die in Vlaanderen rondrijdt met de nummerplaat KUT-WIJF. Velen moesten er eens goed om lachen, maar bepaalde internetgebruikers hebben hier moeite mee, vooral op het sociale netwerk X (het voormalige Twitter). In de reacties vragen mensen zich af waarom dit toegelaten wordt en of je het recht hebt om zomaar je zin te doen, als je maar betaalt. Dit zijn uiteraard terechte vragen.
Op X hebben gebruikers rechtstreeks vragen gesteld aan Georges Gilkinet (Ecolo), de federale minister van Mobiliteit. Het is wachten op zijn reactie. In ieder geval zou dit nieuwe geval kunnen leiden tot meer duidelijkheid over wat wel en niet toegestaan is, met een update van de beruchte zwarte lijst.
Advertentie – lees hieronder verder
Dat dit zelfs toegelaten is 🤦🏻♂️ @GeorgesGilkinet pic.twitter.com/S9QytmfubT
— Jeroen 🏳️🌈 (@dbrbndr) May 19, 2023
Foto: Twitter-account Jeroen
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be