De toekomst van de Italiaanse luxemerken Alfa Romeo en Maserati, beide in handen van moederhuis Stellantis, is zwaar onder druk komen te staan. De Amerikaanse importheffing van 25 procent op auto’s die niet op Amerikaans grondgebied gebouwd zijn, en die voorlopig gehandhaafd blijven ondanks de pauzeknop van Trump, treft deze merken midscheeps. Geen enkel model van Alfa of Maserati wordt vandaag buiten Europa geproduceerd. Het risico? Stevig marktaandeelverlies in de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt voor Maserati en de tweede grootste voor Alfa Romeo.
Annus horribilis
Het nieuws komt op een moment waarop beide merken al in zwaar weer verkeren. Maserati verkocht vorig jaar wereldwijd nog slechts 11.300 wagens, tegenover 26.600 het jaar ervoor. Het leidde tot een verlies van 260 miljoen euro. Alfa Romeo deed het niet veel beter: de verkoop daalde met 10 tot 15 procent tot zo’n 65.000 eenheden. In de VS alleen verkocht Alfa 8.865 wagens, een daling van 19 procent.

Deze cijfers zijn bijzonder onrustwekkend voor Stellantis, dat sowieso al met een annus horribilis kreeg af te rekenen. De scherpe omzetdaling in 2024 leidde zelfs tot het plotse vertrek van topman Carlos Tavares, waarvoor het concern binnenkort een opvolger aanduidt.
Advertentie – lees hieronder verder
Om de toekomst van de merken uit te klaren, trok voorzitter John Elkann aan de alarmbel. Hij schakelde het adviesbureau McKinsey in om de situatie grondig te analyseren. Volgens bronnen bekijken de consultants meerdere scenario’s, waaronder industriële partnerschappen, technologische samenwerkingen — mogelijk met Aziatische spelers — maar ook een eventuele afsplitsing of verkoop, vooral van Maserati. Een overname door een Chinese groep lijkt voorlopig nog een brug te ver, maar helemaal uitgesloten is het niet. Er leeft zeker interesse vanuit Azië om een klauw te slaan op een of beide Italiaanse luxemerken.
Geschrapte modellen
Voor Maserati is dit een bijkomende klap. Eerder moest het merk al afrekenen met het annuleren van een geplande investering van 1,5 miljard euro door Stellantis. Dat bedrag was bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen, waaronder de langverwachte MC20 Folgore, en opvolgers van de Quattroporte en Levante. Die projecten worden nu geschrapt, bevestigde financieel directeur Doug Ostermann tijdens de recente presentatie van de financiële cijfers. “De verwachtingen over hoe snel de luxemarkt zou overschakelen op elektrificatie zijn niet uitgekomen,” gaf hij als uitleg.

Ook de Italiaanse vakbond FIM mengt zich intussen in het debat. “Maserati is een van de meest zorgwekkende dossiers,” zegt het. De vakbond eist duidelijkheid van Stellantis tijdens een geplande bijeenkomst in maart. Volgens hen is het marketingbeleid van Maserati “slordig en onvoldoende afgestemd op de realiteit van vandaag”.
Bij Alfa Romeo is de situatie iets minder nijpend, maar verre van geruststellend. De volgende generatie van de Stelvio en Giulia wordt pas tegen 2027 verwacht, en de jongste plannen mikten nadrukkelijk op hernieuwd succes in de VS. Met de aangekondigde tarieven dreigt die strategie volledig onderuit te gaan. En het huidige productplan ondersteunt geen zakenmodel gebaseerd op enkel de Europese markt.
Na de aanbevelingen van McKinsey zal de nieuwe CEO voor een fundamentele keuze staan: moet hij de storm doorstaan en investeren in het herstel van zijn Italiaanse luxemerken, of durven snoeien om de rest van de groep te redden?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be