De nachtmerrie voor Stellantis, moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot, Jeep, Chrysler en Fiat, duurt voort. Door een ongehoord stevige klap is het jaar 2024 er een om snel te vergeten. De nettowinst van de gorep kelderde met zomaar eventjes 70 procent, voornamelijk door tegenvallende autoverkopen. Ook de vooruitzichten voor 2025 blijven onzeker, nu het concern worstelt met de spiraal van een dalende vraag en geopolitieke onzekerheden in zijn kernmarkten.
VS erger dan Europa
In 2024 verkocht Stellantis wereldwijd 12 procent minder voertuigen dan het jaar ervoor. Vooral in de Verenigde Staten liep de verkoop hard terug, met een daling van maar liefst 25 procent. In Europa bleef de neergang beperkter, maar nog steeds significant met een afname van 7,3 procent. Het concern kampt met een afkoelende vraag naar zijn modellen en waarschuwt dan ook voor de impact van mogelijk hogere importtarieven in de VS - vooral voor de toeleveringsketen vanuit buurlanden Mexico en Canada.

Deze tegenslagen vertaalden zich in dramatische financiële resultaten. De omzet daalde met 17 procent naar 156,9 miljard euro, terwijl de nettowinst terugviel tot 5,5 miljard euro. De operationele marge halveerde bijna, van 12,8 procent in 2023 naar 5,5 procent vorig jaar. Erger nog is dat de trend geen beterschap maar verslechtering vertoont. Want de daling was het scherpst in de tweede helft van 2024, waarin de marge nog slechts 1,2 procent bedroeg. Als je de verkoop via fikse kortingen aanzwengelt, dan betaal je daar een tol voor.
Advertentie – lees hieronder verder
Scherpe contrasten
Het zijn dus deze teleurstellende resultaten die eind vorig jaar tot het verrassende ontslag van topman Carlos Tavares leidden, op een jaarvan zijn pensioen. Zijn vertrek markeerde een breuk met de voorheen succesvolle koers die hij uitzette. Sindsdien heeft voorzitter John Elkann ingrijpende veranderingen doorgevoerd in het management (o.a. het vertrek van Peugeot-baas Linda Jackson) en richt Stellantis zich meer op investeringen in de Amerikaanse markt.
Elkann erkende in een verklaring dat 2024 een jaar van "scherpe contrasten" was. "We focussen ons sterk op het winnen van marktaandeel en het verbeteren van de financiële prestaties in 2025," aldus de voorzitter. Maar echt lukken, doet het nog niet. Stellantis geeft zelfs toe dat de verkoop dit jaar moeizaam is begonnen. In januari daalde het aantal registraties in Europa verder en eindigde 16 procent lager dan een jaar eerder, een dip die veel dieper is dan die van de bredere markt, die met slechts 2 procent afnam.

Reddingsboei
Om het tij te keren, rekent Stellantis in Europa op nieuwe modellen zoals de Fiat Grande Panda, Citroën C3 Aircross en Opel Frontera. Deze auto's zullen zowel als elektrische, hybride en conventionele modellen beschikbaar zijn, in lijn met de zogeheten multienergiestrategie van het concern. Het agentschapsmodel, waar het in proeftuin België aan hapert, gaat voorlopig niet op de schop.
Een ander potentieel keerpunt kan van het Chinese merk Leapmotor komen. Dat moet dit jaar in Europa zijn kruissnelheid bereiken met zijn gamma betaalbare elektrische auto’s. Toch blijven analisten sceptisch. “Hoewel nieuwe modellen op korte termijn kunnen helpen, blijft de fundamentele uitdaging: Stellantis heeft de afgelopen jaren marktaandeel verloren aan concurrenten die sneller innoveren”, zegt een analist bij een investeringsbank tegen Automotive News. Over de afgelopen twaalf maanden heeft het concern bijna de helft van zijn beurswaarde zien verdampen. De opvolger van Tavares, die Elkann belooft binnenkort aan te kondigen, moet een echte fixer met gouden handen zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be