Al sinds 1999 zitten Nissan en Renault in een alliantie die de autowereld mee vormgeeft en die is geïnspireerd op strategische als financiële voordelen. Het model van vereende kracht werd nog versterkt door een derde partner: Mitsubishi. Maar als de grote bezieler van het project, Carlos Ghosn, door Nissan aan de galg wordt gepraat verschijnen er gevaarlijke barsten in het huwelijk.
Sindsdien bevroor de samenwerking, en de onafhankelijkere koers legde de een meer windeieren dan de ander, waarbij Renault groeide terwijl Nissan op het randje van de afgrond begon te balanseren. Daardoor zocht de laatste zelfs toenadering tot Honda om te fusioneren. Een breekpunt maakte Renault daar niet van, het zou zelfs zonder dralen zijn participatie afstaan.

Loslaten zonder op te geven
Deze fusiegesprekken draaiden voorlopig op niets uit en kostten alleen maar de kop van de baas van Nissan, Makoto Uchida. Maar het Japanse merk kon evenmin op hetzelfde elan verdergaan met zijn Franse partner, dus gooiden ze het op een nieuw akkoord. Onverwacht is de hertekening van de overeenkomst dus zeker niet. Eigenlijk werken beide kanten al sinds 2023 aan het “ontvlechten” van hun complexe aandeelhoudersstructuur, zonder daarbij hun industriële samenwerking volledig los te laten.
Advertentie – lees hieronder verder
De zwak presterende Japanse constructeur ziet in deze aanpassing een kans om extra middelen vrij te maken. Voor Renault biedt het meer bewegingsruimte op groeimarkten. Concreet betekent het ook dat de twee autoconstructeurs hun wederzijdse deelnames verlagen tot 10 procent, een verlaging van de eerdere grens van 15 procent.
Nissan krijgt in het nieuwe contract de mogelijkheid om Renault-aandelen te verkopen, wat broodnodige cash oplevert. Bovendien wordt de Japanse constructeur vrijgesteld van een eerdere verplichting om 600 miljoen euro te investeren in Ampere, de dochter van Renault die zich toelegt op elektrische voertuigen en software.

Twingo voor Nissan
Ampere blijft evenwel een spilfiguur in de samenwerking. Vanaf 2026 zal de divisie een nieuwe Nissan bouwen, ontworpen op basis van de Renault Twingo. Het gaat om een elektrische instapmodel voor de Europese markt. Voor Renault is dit een manier om de eigen productiecapaciteit in Europa te benutten, terwijl Nissan de kosten onder controle houdt.
Parallel met deze financiële en technologische herschikking neemt Renault ook het Indiase joint-venturebedrijf met Nissan over. De fabriek in Chennai, waar momenteel jaarlijks zo’n 130.000 wagens worden gebouwd, krijgen de Fransen volledig in handen. De capaciteit ligt met 400.000 voertuigen per jaar veel hoger dan de huidige productie. De overname van het 51 procentaandeel van Nissan zal naar schatting 200 miljoen euro kosten.
De nieuwe CEO van Nissan, Ivan Espinosa, die gisteren het roer overnam, benadrukte het belang van de alliantie. “We blijven inzetten op deze strategische samenwerking, terwijl we onze efficiëntie verhogen en reageren op veranderende marktomstandigheden,” klonk het.
De aangepaste overeenkomst en de annulering van de investeringsverplichting in Ampere moeten nog worden goedgekeurd, maar beide partijen verwachten dat dit tegen eind mei rond is. Wat ooit begon als een symbiotisch partnerschap, evolueert nu naar een meer zakelijke, flexibele samenwerking – zonder de banden volledig te breken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be