In de autowereld worden niet alleen milieustudies uitgevoerd. Integendeel. Heel wat analyses richten zich op automerken en hun sociale of zelfs psychologische dimensies. Bepaalde studies willen bepaalde stereotypen, overtuigingen of vooroordelen bevestigen of ontkrachten. Zoals de stelling dat een bestuurder die een grote wagen of een grote motor koopt, een minderwaardigheidscomplex wil compenseren. Maar is dat wel zo?
Zulke studies zijn vaak nogal discutabel, maar toch blijven ze amusant. Zo leerden we eerder al dat Skoda-bestuurders het hoogste IQ zouden hebben. Of dat bestuurders van een BMW, Porsche en Subaru het gevaarlijkst zijn...

Narcistisch?
Het Britse bedrijf Scrap Car Comparison (een vergelijkingswebsite met prijzen van autowrakken) deed ook een onderzoek, in samenwerking met Censuswide (gespecialiseerd in marktonderzoek en communicatie). Deze nieuwe studie beoordeelt het narcisme van automobilisten op basis van het automerk dat ze verkiezen. De twee bedrijven lieten meer dan 2.000 bestuurders een narcisme-test afleggen. De resultaten moesten uitwijzen of de bestuurders een overdreven behoefte om op te vallen hadden, of een gebrek aan empathie.
Advertentie – lees hieronder verder
En jawel, van de 19 onderzochte merken krijgt BMW opnieuw de volle lading. Bestuurders van het Beierse merk scoorden 14,4 punten, tegenover 12,3 voor Mercedes-bestuurders en 12 voor die van een Honda en Audi. Onderaan het klassement – de beste leerlingen of de psychologisch meest evenwichtige bestuurders, dus – vinden we Volvo (7,1 punten), Skoda (7,4) en Renault (7,6).

Nog erger?
De studie bespreekt ook het type motor dat bestuurders verkiezen. En wat blijkt? De meest narcistische bestuurders rijden vooral elektrisch (14,2 punten), gevolgd door benzine (10,2 punten), hybride (10,2 punten) en diesel (9,8 punten). We vragen ons wel af waarop deze bewering precies gebaseerd is.

Iets logischer: de meest narcistische bestuurders kiezen (twee keer vaker dan anderen) voor gepersonaliseerde nummerplaten. Bestuurders met zo’n aangepaste nummerplaat scoren 15,2 punten tegenover 8,9 punten bij wie een ‘normale’ plaat heeft. Moeten Belgische bestuurders zich zorgen maken, nu het aantal aanvragen voor gepersonaliseerde platen in ons land de hoogte in schiet?
Wat moeten we van dit soort studies denken? Dat de resultaten wellicht zeer discutabel zijn. Zeker bij ons, waar bedrijfswagens zo talrijk zijn. De meeste werknemers kiezen hun merk niet zelf (soms bepaalt het bedrijf dat, om budgettaire redenen of volgens de car policy), terwijl de verplichting om elektrisch te rijden de keuze aan modellen of merken automatisch beperkt. Natuurlijk blijft de auto in veel gevallen een statussymbool. Maar meteen alle bestuurders die voor bepaalde merken kiezen over dezelfde kam scheren, is misschien wat overdreven. Of niet?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be