In januari en februari 2025 gingen de Tesla-verkopen in Europa stevig onderuit. De oorzaken daarvoor zijn meerdere. Verouderde modellen, maar ook de controversiële houding van Elon Musk. De Tesla-topman, die zich duidelijk profileert als hardliner binnen de Trump-administratie, schuwt extreemrechtse standpunten niet en mengt zich geregeld in internationale kwesties.
In de eerste maanden van het jaar zakten de Tesla-verkopen in Europa dus stevig weg. Maar wat met maart, traditioneel een sterke maand voor het merk dat op kwartaalbasis werkt? Die periode staat normaal garant voor extra verkoopdrukte.

Structurele achteruitgang?
En voor Tesla ziet het er allerminst rooskleurig uit. In maart kelderde de verkoop in België met 69% (tot 958 wagens), in Duitsland met 62%, in Frankrijk met 41%, in Zweden met 55%, in Nederland met 42% en in Noorwegen met 26%. Enkel in het Verenigd Koninkrijk (+6%), Italië (+52%) en Spanje (+12% op kwartaalbasis) was er groei, al blijft Tesla daar achter op een algemene EV-markt die veel sneller groeit. Het merk verliest dus duidelijk terrein — en niet alleen tijdelijk. Alles wijst op een structurele terugval, mogelijk ingegeven door groeiende publieke afkeer van het merk en zijn omstreden topman. Dat sentiment uit zich zelfs in vandalisme tegen Tesla-wagens — verwerpelijk gedrag, want eigenaars mogen uiteraard niet afgerekend worden op het optreden van Elon Musk.
Advertentie – lees hieronder verder
De situatie van Tesla is precair – en dat ligt niet eens aan de markt voor elektrische voertuigen zelf. Ook andere merken hadden het de voorbije weken lastig, maar hun verkoop krabbelt weer recht. Bij Tesla daarentegen blijft de klap hard aankomen: wereldwijd daalde de verkoop in het eerste kwartaal met 13%. Het probleem lijkt dus dieper te zitten.
Pessimistische analisten
Analisten zien weinig reden tot optimisme voor Tesla. Ze verwachten dat de cijfers dit kwartaal verder zullen verslechteren, vooral door het beschadigde merkimago van Tesla. Sommige waarnemers voorspellen zelfs een verkoopdaling van zo’n 10% over heel 2025. Daarmee zou BYD definitief de koppositie in de elektrische markt overnemen. In die context lijkt het onvermijdelijk dat Tesla zijn marges opoffert om het verkoopvolume op te krikken. Misschien verandert er iets als Elon Musk zich weer volop op zijn bedrijven stort — zoals Trump heeft aangekondigd. Maar imago is taai: als het vertrouwen eenmaal weg is, komt het niet zomaar terug.

Explosieve verkoop in China
Opvallend genoeg had Tesla in maart een topmaand in China: het verkocht er meer dan 43.370 wagens, vooral de nieuwe Model Y Juniper. Een door niemand verwachte ommekeer, zeker na maanden van tegenvallende resultaten op ’s werelds grootste automarkt.
De nieuwe Model Y zorgt duidelijk voor een hype in China, ook al is hij technisch gezien minder efficiënt dan sommige lokale modellen. Wat meespeelt: hij wordt lokaal gebouwd en valt voorlopig buiten de 34% invoertarieven die China heeft ingevoerd als vergelding voor Trumps importheffingen — al kunnen bepaalde ingevoerde onderdelen alsnog duurder uitvallen. In elk geval denken Chinese kopers anders dan Europese: Elon Musk lijkt er veel minder invloed te hebben op het aankoopgedrag. Of Tesla dat Chinese succes in april kan vasthouden, valt nog af te wachten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be