Tesla werd lange tijd als hét merk gezien bij de zoektocht naar een elektrische auto. De Amerikaanse constructeur positioneerde zichzelf al snel als pionier. Tesla bewees dat elektrische auto’s geschikt zijn voor dagelijks gebruik, vooral dankzij het netwerk van Superchargers. Tesla heeft ook de technologische mogelijkheden van auto’s uitgebreid door ze met elkaar te verbinden en door rijhulpsystemen naar een nieuw niveau te brengen, denk maar aan gedeeltelijk autonoom rijden met de Autopilot en nu het Full Self Driving-systeem (FSD).
Deze duidelijke dominantie van enkele jaren geleden is echter aan het veranderen. En snel. Chinese autoconstructeurs zijn in opmars en doen het in sommige gevallen zelfs beter qua uitrusting, connectiviteit en natuurlijk prijs. Bovendien worden hun modellen veel vaker vernieuwd, terwijl de levenscycli bij Tesla erg lang duren, kijk maar naar de Model S. Tot slot keren veel mensen zich af van Tesla wegens de grillen van topman Elon Musk.
BYD als Brutus?
In deze felle strijd is het Chinese BYD zeer goed geplaatst om Tesla te onttronen. Het merk is al nummer één op zijn thuismarkt, de grootste ter wereld. Zijn tentakels reiken steeds verder, zoals in Europa, waar BYD twee fabrieken gaat openen. Het is een verbazingwekkend parcours voor een merk dat pas in 1995 werd opgericht en nog maar in 2003 auto’s begon te maken. Eerst produceerde het bedrijf batterijen. Dat doet het nog altijd en we weten welk doorslaggevend concurrentievoordeel dat vandaag oplevert.
Advertentie – lees hieronder verder
Dat BYD zo sterk is, komt niet alleen omdat de fabrikant de hele waardeketen van elektrische auto’s beheerst (mijnen, mineraalverwerking, cellen, software enzovoort), maar ook omdat het een heel leger van medewerkers telt die werken aan toekomstige innovaties. Volgens Car News China heeft BYD een miljoen mensen in dienst, onder wie 110.000 ingenieurs. Zoek niet verder: geen enkele andere constructeur heeft zo uitgebreide middelen voor onderzoek en ontwikkeling.
32 patenten per dag
Volgens het Chinese autovakblad heeft BYD sinds de oprichting 21 miljard euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling, en alleen al in de eerste drie kwartalen van 2024 3,21 miljard euro. Dat is echt gigantisch. En dit onderzoek levert concrete resultaten op. BYD vraagt gemiddeld 32 patenten per dag aan.
Om te winnen, geeft het merk prioriteit aan jongeren. Zij vormen immers het grootste deel van het personeel. Naar verluidt hebben 50.000 jonge universiteitsstudenten zich aangesloten bij BYD. Er is een duidelijk verlangen om grenzen te verleggen en een jonger publiek voor zich te winnen, precies de mensen die hun interesse in auto’s lijken te verliezen. De aanpak van BYD is disruptief. En niemand kan er kritiek op hebben, want de resultaten spreken voor zich.
De sterke concurrentie blijkt uit de cijfers. In het vierde kwartaal van 2024 leverde Tesla 495.570 auto’s, onder de verwachtingen van analisten, die uitgingen van 507.000 auto’s. Over heel 2024 leverde het bedrijf in totaal 1.789.226 auto’s, een daling van 1,1% tegenover 2023. Tesla bevindt zich dus op een keerpunt en de markt verwacht twee gebeurtenissen in 2025: de lancering van een goedkope elektrische auto, die de volumes met 20 tot 30% zou verhogen (maar waarvan de komst nog erg onzeker is), en de uitrol van een autonome robotaxidienst met de Cybercab. Tesla heeft zelf een groeidoelstelling aangegeven van 20 tot 30% in eenheden dit jaar, of tussen de 2,2 en 2,4 miljoen. Het valt nog te bezien of dit bevestigd wordt, anders kan Tesla weleens klappen krijgen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be