Ondanks de moeilijke contect op de Europese markt voor elektrische auto’s, blijven Chinese de merken vasthouden aan hun plannen. De overstap naar elektrische auto’s verloopt trager dan verwacht, maar uiteindelijk wordt het de norm - en zij willen klaarstaan als dat moment komt. Bovendien speelt de tegenvallende binnenlandse vraag een rol. Omdat de Chinese markt minder sterk groeit dan verhoopt, richten fabrikanten zich steeds meer op internationale expansie om hun productie draaiende te houden.
Sterk partnerschap
Steeds meer Chinese automerken wagen de sprong naar Europa, dat met zijn strenge wetgeving ronde elektrische auto’s een potentieel bonanza lijkt. Het aanbod groeit snel: naast bekende namen als MG, Aiways, BYD, Nio, Polestar, Lynk & Co en Zeekr, verschijnen ook Avatr, Voyah, Hongqi, Forthing, DR en anderen op de radar. Maar vooral Leapmotor trekt aandacht. Dankzij het partnership met Stellantis, dat zijn Europese fabrieken opent voor de productie van Leapmotor-modellen, krijgt deze Chinese start-up een voorsprong in de Europese markt.
Dankzij deze samenwerking kan Leapmotor niet alleen importheffingen omzeilen op een groot deel van zijn elektrische modellen. Er is meer. Leapmotor maakt een grote kans om te overtuigen dankzij een breed en veelzijdig aanbod, waarmee het vrijwel elke Europese autobestuurder aanspreekt—behalve diehard dieselrijders, al wordt die groep steeds kleiner.

Advertentie – lees hieronder verder
Multi-energie
Leapmotor lanceert niet zomaar een paar modellen, maar een volledig en veelzijdig aanbod met meerdere aandrijfopties. In het huidige autolandschap is een eenzijdige strategie geen optie - en terecht. Vanaf het begin biedt het merk drie elektrische modellen aan: de stadsauto T03, de crossover B10 en de SUV C10.
De C10 REEV is een plug-inhybride die de twijfelaars geruststelt door een 218 pk sterke elektromotor, een elektromotor en een 28,4kWh-batterij te combineren. Op papier is het een aantrekkelijk pakket, met Leapmotor die een actieradius van 950 kilometer en een CO2-uitstoot van slechts 10 g/km aankondigt (hoewel deze drempel de komende maanden zal stijgen naarmate de Europese normen worden aangepast). Het lijdt geen twijfel dat dit specificatieblad de Europeanen zal aanspreken.

Omslagpunt over 3 jaar
In een interview met Autocar sprak de CEO van Leapmotor openhartig over zijn ambities. Volgens hem bereikt de markt in 2028 een kantelpunt, wanneer de prijzen van verschillende aandrijfvormen gelijk worden - precies zoals recent in China gebeurde, al spelen daar staatsubsidies voor elektrische auto’s een grote rol.
Leapmotor wil opnieuw betaalbare, kleine auto’s op de markt brengen precies wat veel mensen nodig hebben, vooral in tijden van inflatie. Om dit te realiseren, rekent het Chinese merk op Stellantis en zijn Europese productiefaciliteiten. Naast Tychy, Polen, worden ook fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Italië, Servië, Slowakije, Spanje en Turkije overwogen. De opties zijn talrijk. Nee, de Chinese auto-industrie heeft Europa nog niet overspoeld, maar wacht geduldig af in de schaduw. En vroeg of laat komt die doorbraak er wellihcht wel.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be