De Europese Unie en China zijn begonnen met onderhandelingen over een mogelijk akkoord rond minimumprijzen voor elektrische auto’s van Chinese makelij. Die regeling zou de invoerheffingen moeten vervangen die Brussel vorig jaar invoerde om het concurrentievoordeel van Chinese producenten, gevoed door staatssteun, te compenseren. Dat bevestigde een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag, na eerdere berichtgeving van de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Geen nieuw mechanisme
Het vrijmaken van deze nieuwe weg kwam tot stand na overleg tussen Eurocommissaris voor Handel Maroš Šefčovič en de Chinese handelsminister Wang Wentao. Beide partijen spraken af om “onmiddellijk” de haalbaarheid van een dergelijk systeem te onderzoeken. Maar niet koste wat het wil. Volgens Šefčovič moet een prijsbodem even doeltreffend en afdwingbaar zijn als de bestaande heffingen, die voor sommige merken zoals MG tot 45,3 procent kunnen oplopen. Geen makkelijk uitgangspunt. Van zijn kant bevestigde China’s ministerie van Handel dat het gesprekspoortje naar onderhandelingen is geopend. Dat betekent echter nog niet dat we snel op een akkoord moeten hopen.
Minimumprijsafspraken binnen de EU zijn niet nieuw. Ze werken volgens het principe dat er een ondergrens in voege is. Als dit niet wordt gerespecteerd, dan mag het product niet worden ingevoerd, of wordt er toch een extra douaneheffing gehanteerd. Voor een elektrische stadswagen zou bijvoorbeeld 20.000 euro als bodem kunnen tellen. Deze grens telt uiteraard niet voor lokale fabrikanten.
Advertentie – lees hieronder verder
Tot nu toe zijn deze quota enkel van toepassing voor ‘eenvoudige’ producten zoals staal, zonnepanelen, rijst of knoflook - niet voor complexe goederen zoals auto’s waar enorme investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling mee gemoeid zijn, kostbare knowhow die de EU wil beschermen. De Commissie erkent trouwens dat een enkele minimumprijs mogelijk onvoldoende is om de gevolgen van Chinese staatssteun voor de auto-industrie te neutraliseren.

Heffingen zijn “fout”
De Westerse auto-industrie, die op dit moment met man en macht op goedkope elektrische modellen inzet, kijkt met argusogen naar het verdere verloop. Al lijken ze vooral begaan met de eventuele positieve gevolgen voor hun verkoop in China, eerder dan de impact ervan voor de passage in hun Europese showrooms. Niet onlogisch, Duitsland realiseert eenderde van zijn autoverkoop in China en ziet in een ommekeer van de tarieven een mogelijke oplossingen om de vrije val aldaar te stutten. De heffingen hebben namelijk vergeldingstarieven uitgelokt. Voor de Franse en Italiaanse merken speelt dat minder vanwege het lagere belang van de Chinese markt.
De invloedrijke sectorfederatie VDA noemde de Europese heffingen eerder al een “fout” en pleit dan ook voor het wegwerken van handelsbelemmeringen. “Er moet worden ingezet op het afbouwen van verstoringen in de internationale handel, niet op het opwerpen van nieuwe hindernissen,” liet de organisatie weten.

Dat brengt ons naadloos bij de echte opdiener van deze nieuwe onderhandelingen. Want waarom gaat Europa douanetarieven in spoed herbekijken, die pas eind oktober vorig jaar in voege traden? President Trump natuurlijk. Nu deze laatste zijn nationale markt praktisch isoleert en de verkoop van Chinese en Europese auto’s erg lastig maakt, zoeken Brussel en Beijing opnieuw toenadering tot elkaar. Analisten spreken dan ook van een “handelsverschuiving”.
Eerder vooruit dan achteruit
Daarnaast moeten we ook de kanttekening toevoegen dat de Chinese merken geen marktaandeel op de Europese automarkt verliezen, ondanks de opgelegde tarieven. Volgens cijfers van Dataforce steeg hun verkoop in februari met 64 procent, goed voor 4,1 procent van het marktaandeel in de EU. De verkoop van volledig elektrische wagens uit China daalde weliswaar licht met 3,4 procent, maar plug-inhybrides – waarvoor geen verhoogde tarieven gelden – schoten met meer dan 300 procent omhoog.
Of de gesprekken tussen de EU en China uitmonden in een akkoord blijft onzeker. Maar duidelijk is dat beide economische grootmachten baat hebben bij een stabieler handelsklimaat, en dat Europa zich steeds meer genoodzaakt ziet zijn positie te hertekenen tussen de economische zwaargewichten van Oost en West.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be