Bijna tien jaar geleden barstte het Dieselgate-schandaal los. Sindsdien is de dieselmotor in vrije val: vandaag halen diesels nog maar 3,9% van de markt voor nieuwe wagens in België (en 4,9% over heel 2024), terwijl dat in augustus 2015 nog bijna 60% was. Volkswagen had toen gesjoemeld met de uitstootwaarden van zijn dieselwagens. Met sjoemelsoftware paste het merk het motormanagement aan zodra de auto op een testbank stond, zodat de uitstoot veel lager leek dan op de openbare weg.
Het schandaal kostte de constructeur al miljarden euro’s aan technische aanpassingen. Al in 2016 diende Testaankoop een groepsvordering in en startte het een juridische procedure tegen de Volkswagen-groep, net zoals in andere landen. Doel: de gedupeerden vergoeden voor de misleiding. In België ging het om 320.000 wagens met de bewuste software, op een totaal van 11 miljoen exemplaren wereldwijd. Het ging daarbij niet alleen om Volkswagens, maar ook om modellen van Skoda, Seat en Audi.

Eindelijk akkoord
Testaankoop heeft nu bevestigd dat de gesprekken afgerond zijn en dat het dossier afgesloten is. Belangrijk detail: in de rechtszaak werd alleen Volkswagen verantwoordelijk geacht, niet D’Ieteren, de onafhankelijke invoerder van het merk in België die er niets mee te zien heeft. D’Ieteren wordt zelf beschouwd als een slachtoffer van de Duitse autogroep.
Advertentie – lees hieronder verder
Om te weten welke wagens in aanmerking komen voor een vergoeding, heeft Testaankoop een lijst online gezet. Het gaat om voertuigen die tussen 1 september 2014 en 22 september 2015 gekocht werden. Maar zelfs wie aan die voorwaarde voldoet, heeft niet automatisch recht op een vergoeding. De auto mag namelijk geen software-update gekregen hebben. Dat verkleint het aantal rechthebbenden aanzienlijk, want veel eigenaars lieten de software en motor van hun wagen (gratis) aanpassen om hem opnieuw in regel te brengen voor een doorverkoop. Begrijpelijk? Ja en nee. Dat betekent dat alleen wie al die jaren illegaal bleef rondrijden met een vervuilende auto, nu een vergoeding krijgt. Wie zijn auto liet aanpassen, werd ook bedrogen, maar komt niet in aanmerking voor een vergoeding.
De wet op de groepsvorderingen trad in werking op 1 september 2014. Alleen wie zijn wagen ná die datum kocht, heeft automatisch recht op een schadevergoeding. Wie eerder kocht, kan alleen aanspraak maken als hij zich aansluit bij de actie van Testaankoop. Let wel: alleen particulieren komen in aanmerking. Zelfstandigen en bedrijven hebben dus geen recht op een vergoeding.

Hoeveel krijg je?
Wie aan alle voorwaarden voldoet, kan tot 5% van de aankoopprijs terugkrijgen – of 5% van het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs, als de auto intussen verkocht is. De bedragen kunnen sterk variëren, van enkele honderden tot meerdere duizenden euro’s, afhankelijk van het geval. Voor een auto van 25.000 euro kan de vergoeding oplopen tot 1.250 euro.
Om een schadevergoeding aan te vragen, heeft Testaankoop een speciaal formulier op zijn website geplaatst. Let op: je hebt hiervoor vier maanden de tijd vanaf de publicatie van het vonnis in het Belgisch Staatsblad, maar dat is op dit moment nog niet gebeurd.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be